Στο ΥΠΟΙΚ παραπέμπει ο Νίκος Βούτσης

Στο ΥΠΟΙΚ παραπέμπει ο Νίκος Βούτσης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να νομοθετήσει προ πολλών μηνών διάταξη, μέσω της οποίας έχουν οικονομικό όφελος πολιτικά πρόσωπα, αιρετοί και κρατικά στελέχη, προκαλεί –στην παρούσα φάση, καθώς τώρα άρχισαν να γίνονται αντιληπτές οι επιπτώσεις της– αμηχανία στο Κοινοβούλιο και νέο κύμα απαξιωτικών σχολίων για το πολιτικό προσωπικό.

Το όλο ζήτημα αφορά τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Τόσο κατά την αρχική θεσμοθέτηση του μέτρου όσο και έως και το 2015, υπήρχε η πρόβλεψη συγκεκριμένος αριθμός δημοσίων προσώπων να καταβάλλουν ποσοστιαία μεγαλύτερη εισφορά από τους άλλους φορολογούμενους πολίτες, ώστε να εκπέμπεται μήνυμα μεγαλύτερης συμμετοχής τους στα βάρη της κρίσης. Η ειδική-συμβολική μεταχείριση αφορούσε: τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης, υπουργούς – αναπληρωτές υπουργούς – υφυπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές, γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων, γ.γ. Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, περιφερειάρχες και δημάρχους, διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους Δ.Σ., διευθύνοντες και εντεταλμένους συμβούλους των ΝΠΔΔ, των κρατικών ΝΠΙΔ και των δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο, μέλη ανεξάρτητων αρχών.

Οταν, όμως, προ έτους άλλαξε άρδην με νέο νόμο ο τρόπος υπολογισμού της εισφοράς, δεν προβλέφθηκε εκ νέου ειδική διάταξη για τους προαναφερθέντες. Οι τελευταίοι, πλέον, θα καταβάλλουν την εισφορά στη βάση όσων ισχύουν και για όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Αυτή η μη «εξαίρεσή» τους συνεπάγεται, σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς, μείωση της επιβάρυνσής τους. Η εν λόγω εξέλιξη αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν διαπιστώθηκε πως κατά την κατάρτιση του νέου εντύπου Ε1 για τις φορολογικές δηλώσεις απουσιάζουν οι ειδικοί κωδικοί που ενεργοποιούνταν μόνο από τα «πολιτικά πρόσωπα» για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Το υπ. Οικονομικών περιορίζεται να αναφέρει μέσω κύκλων ότι υπάρχει πλέον ισότιμη μεταχείριση όλων και πως υπάρχουν ελαφρύνσεις για όλους σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, υπό το βάρος των εντυπώσεων που δημιουργούν τα σχόλια ειδικά για τους βουλευτές, υπογράμμισε πως δεν είναι οι βουλευτές που ζήτησαν την επίμαχη εξαίρεση, «δείχνοντας» ως υπεύθυνο της αλλαγής το ΥΠΟΙΚ. Οι εκπρόσωποι των δημάρχων και των περιφερειαρχών επίσης δήλωσαν ότι δεν ζήτησαν την εξαίρεσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή