Το πιθανότερο exit είναι το Grexit, εκτιμά η Moody’s

Το πιθανότερο exit είναι το Grexit, εκτιμά η Moody’s

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως πολύ μικρές εκτιμά η Μoody’s τις πιθανότητες για την αποχώρηση από το ευρώ χώρας-μέλους της Ευρωζώνης με μία μόνο εξαίρεση: την Ελλάδα. Εκτός της Ελλάδας, επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής εταιρείας, το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το ευρώ μια άλλη χώρα είναι πολύ χαμηλό. H Moody’s ανησυχεί, πάντως, για την ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, σημειώνοντας όμως ότι είναι απίθανο τα κόμματα αυτά να εξασφαλίσουν αρκετή εκλογική στήριξη ώστε να προκαλέσουν μια έξοδο από την Ευρωζώνη στο κοντινό μέλλον. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται, υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσουν τις εκλογικές ατζέντες, αποδυναμώνοντας την υποστήριξη προς την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ότι ενδεχόμενη έξοδος από τη νομισματική ένωση οποιασδήποτε χώρας θα έθετε σε αμφισβήτηση τη συνοχή και τις δυνατότητες ύπαρξης του ευρώ. Η Moody’s διευκρινίζει ότι η αποχώρηση μιας χώρας από την Ευρωζώνη και επαναφορά εθνικού νομίσματός της, δεν θα σήμαινε αυτόματα και χρεοκοπία της. Χρεοκοπία θα επέρχονταν μόνο αν η μετατροπή του νομίσματος είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να πάρουν τίτλους μικρότερης αξίας σε σχέση με την αρχική υποχρέωση, που ήταν σε ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλη έκθεσή της στις αρχές της εβδομάδας, η Moody’s χαρακτήρισε πιστωτικό αρνητικό γεγονός για τις τράπεζες τη μείωση των καταθέσεων στο πρώτο δίμηνο του 2017. Η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται κυρίως στις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έπληξε την εμπιστοσύνη των καταθετών. Σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής εταιρείας, οι καταθέτες εμφανίζονται εξαιρετικά ευαίσθητοι στις πολιτικές εξελίξεις, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη μείωση των καταθέσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων και του αδιεξόδου στις συζητήσεις κυβέρνησης – δανειστών. Αν οι εκροές συνεχιστούν, σημειώνει η Moody’s, τότε είναι πιθανό να δούμε αύξηση της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας ELA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή