Αν η Αθήνα τηρήσει τα συμφωνηθέντα κλείνει η αξιολόγηση, τονίζει ο Β. Σόιμπλε

Αν η Αθήνα τηρήσει τα συμφωνηθέντα κλείνει η αξιολόγηση, τονίζει ο Β. Σόιμπλε

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να τηρήσει τη συμφωνία της με τους θεσμούς, που αποτέλεσε τη βάση για την επιστροφή των τελευταίων στην Αθήνα, προέτρεψε χθες την κυβέρνηση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι από αυτήν εξαρτάται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Αν η Ελλάδα τηρήσει τη συμφωνία με το Eurogroup, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί», είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Αναφερόταν στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, που προβλέπει τη λήψη μέτρων 2% του ΑΕΠ μετά το 2018 και αντισταθμιστικών, εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι στο στάδιο αυτό το μπαλάκι βρίσκεται στην Ελλάδα, η οποία καλείται να κάνει αυτά που της ζητούν οι θεσμοί. Από αυτό θα εξαρτηθεί αν θα γίνουν τα επόμενα βήματα.

Μάλιστα, στην προοπτική αυτή, ο ίδιος άνοιξε παράθυρο για ενδεχόμενη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας ότι «το αν θα είναι 3,5% του ΑΕΠ ή 2,7% του ΑΕΠ ή κάτι άλλο είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα» και θα εξαρτηθεί από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Στις ερωτήσεις για το χρέος απάντησε με τα αναμενόμενα, παραπέμποντας στο 2018, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και αναφορά στο Grexit.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν αντιπροσωπεύουν όλα όσα δηλώνονται στην Αθήνα γι’ αυτά που έχουν συμφωνηθεί». Δικαιολόγησε, πάντως, εν μέρει τη στάση αυτή, σημειώνοντας ότι μια τέτοια στάση «δεν είναι ασυνήθιστη στην πολιτική καθημερινότητα».

Για την ελάφρυνση του χρέους, ο Γερμανός υπουργός έμεινε σταθερός στις θέσεις του και παρέπεμψε στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου του 2015. Οπως είπε, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εφαρμόζονται ήδη, ενώ τα μεσοπρόθεσμα θα συζητηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018. Εφόσον, παρά τις προσδοκίες, χρειαστούν τέτοια μέτρα, τότε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σημείωσε. Το θέμα δεν είναι του παρόντος, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος τώρα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για το Grexit, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εφόσον όμως είναι μέλος της Ευρωζώνης, πρέπει να εφαρμόζει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί. Εξάλλου σημείωσε ότι μια προσωρινή έξοδος από την Ευρωζώνη αντιβαίνει τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Μιλώντας γενικότερα για το μέλλον της Ε.Ε., ο ίδιος είπε ότι είναι σημαντικό τα 27 μέλη της να παραμείνουν ενωμένα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή