Στασιμότητα από τα παλιά, με μείωση επενδύσεων και εξαγωγών

Στασιμότητα από τα παλιά, με μείωση επενδύσεων και εξαγωγών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι επίσημο. Η ελληνική οικονομία το 2016 εμφάνισε εικόνα απόλυτης στασιμότητας. Τα στοιχεία για τη μεταβολή του ΑΕΠ, που ανακοινώθηκαν χθες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), δείχνουν ότι αυτή ήταν μηδενική.

Είχαν προηγηθεί, δύο μέρες πριν, τα στοιχεία ανά τρίμηνο, που έδειχναν ότι το τέταρτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 1,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ειδικότερα, το 2016 το ΑΕΠ, σε όρους όγκου, ανήλθε σε 184,5 δισ. ευρώ έναντι ακριβώς 184,5 δισ. ευρώ το 2015.

Το ανησυχητικότερο, όμως, δεν είναι τόσο η ίδια η στασιμότητα και η διάψευση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών περί επιστροφής στην ανάπτυξη. Είναι η σύνθεση του ΑΕΠ, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Μια σύνθεση που θυμίζει το αντιπαραγωγικό παρελθόν της ελληνικής οικονομίας, αφού δείχνει ότι η μόνη ουσιαστικά κινητήρια δύναμη ήταν η καταναλωτική δαπάνη.

Αντίθετα, η συνεισφορά των επενδύσεων και των εξαγωγών ήταν αρνητική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,4%, καθώς ο κόσμος «έκαιγε καταθέσεις», κατά την έκφραση τραπεζικών στελεχών. Αντίθετα, η καταναλωτική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή του Δημοσίου, εμφανίζεται μειωμένη κατά 2,1%.

Οι επενδύσεις ακολούθησαν καθοδική πορεία. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου μειώθηκε κατά 0,8%. Σε ό,τι αφορά τον εξωτερικό τομέα, η συνεισφορά του ήταν επίσης αρνητική. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2%, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κι αυτές κατά 0,4%.

Τα στοιχεία, εξάλλου, της ΕΛΣΤΑΤ που προσεγγίζουν το ΑΕΠ από την πλευρά της παραγωγής, δείχνουν μηδενική μεταβολή της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, αλλά ελαφρά αύξηση κατά 0,3% των φόρων στα προϊόντα (από 20.977 εκατ. ευρώ σε 21.050 εκατ. ευρώ), πάντα σε όρους όγκου. Σε τρέχουσες τιμές, οι φόροι στα προϊόντα εμφανίζουν αύξηση 8,7%.

Αντίστοιχα, σε τρέχουσες τιμές, αύξηση κατά 6% εμφανίζουν και οι φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών. Αύξηση κατά 2,9% εμφανίζουν, επίσης, οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας, φτάνοντας τα 58,7 δισ. ευρώ από 57 δισ. ευρώ το 2015. Σημειώνεται ότι το 2016 σημειώθηκε αύξηση της απασχόλησης και μικρή βελτίωση του ύψους των αμοιβών, όπως επεσήμαινε πριν από δύο μέρες και η Eurobank. Υποχώρηση κατά 3,3% σημείωσαν, τέλος, τα επιχειρηματικά κέρδη, σε τρέχουσες τιμές.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι η πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του έτους 2016. Θα ακολουθήσει δεύτερη εκτίμηση στις 17 Οκτωβρίου, βασισμένη σε ετήσια στοιχεία από τις πηγές (όπως έρευνα διάρθρωσης επιχειρήσεων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή