Εφάπαξ περικοπή συντάξεων το 2020 θέλουν οι δανειστές

Εφάπαξ περικοπή συντάξεων το 2020 θέλουν οι δανειστές

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς στο ασφαλιστικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν σε πακέτο μέτρων 1% του ΑΕΠ και μάλιστα με άμεση, ακαριαία εφαρμογή πιθανότατα από το 2020. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει εφαρμοστεί ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην οποία δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που θα επωμιστεί και το κόστος της περικοπής των συντάξεων, διεκδικεί έστω την υλοποίηση των μειώσεων σε βάθος 3ετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προβληματισμός στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι μεγάλος, καθώς οι μετρήσεις βγάζουν ότι το σύνολο των «προσωπικών διαφορών» είναι κάτω από 1,8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η κυβέρνηση επιδιώκει να «διασώσει» ένα σημαντικό αριθμό συνταξιούχων που λαμβάνουν μεν, την κατώτατη σύνταξη, θα δουν όμως σημαντικά ποσά ως «προσωπικές διαφορές» όταν οι συντάξεις τους επανυπολογιστούν. Ομως, οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση εκτός από τις περικοπές της συνταξιοδοτικής δαπάνης να προβλεφθούν και αυξήσεις εσόδων (π.χ. από την υπεραπόδοση των επενδύσεων της περιουσίας του ΕΦΚΑ).

Από την πλευρά των λεγόμενων αντίμετρων φαίνεται πως προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με μέτρα στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, όπως τα παιδιά, η οικογένεια και οι συνταξιούχοι κοντά στα όρια της φτώχειας δεν απορρίφθηκαν από τους δανειστές. Στον αντίποδα, η πρόταση για μείωση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες αποκλείστηκε με βασικό επιχείρημα από πλευράς Ταμείου, ότι πρόκειται για την ομάδα στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή