Ανοικτή στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ πλέον η κυβέρνηση

Ανοικτή στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ πλέον η κυβέρνηση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτή και στο ενδεχόμενο να προχωρήσει και στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς και οι πιστωτές δεν υποχωρούν στις πιέσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και η ίδια αναγνωρίζει την αδυναμία επίτευξης των δεσμευτικών στόχων για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ μέσω των ΝΟΜΕ.

Αυτό που πλέον φαίνεται να διαπραγματεύεται με τους θεσμούς είναι η αξιολόγηση των ΝΟΜΕ να μη γίνει τον Ιούνιο, όπως ζητούν οι πιστωτές, αλλά τον Δεκέμβριο του 2017, ώστε η διαδικασία πώλησης των μονάδων να μεταφερθεί για το 2018. Σε κάθε περίπτωση, η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ θα αναφέρεται ρητά στη συμφωνία με τους πιστωτές, ως εναλλακτικό δομικό μέτρο στην περίπτωση που τα ΝΟΜΕ αξιολογηθούν ως αναποτελεσματικά. Η υποχωρητική στάση της κυβέρνησης στο θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ αποτυπώνεται εμμέσως και στην προχθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Πρώτον, να διευκρινίσω ότι οι συζητήσεις που γίνονται για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ξεφεύγουν του πλαισίου της συμφωνίας με τους θεσμούς», είπε ο κ. Σταθάκης μιλώντας στους βουλευτές για τα ανοικτά θέματα διαπραγμάτευσης και συνέχισε: «Είναι ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, η χώρα μας καλείται να ανοίξει την αγορά ενέργειας και είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη χώρα, που η αγορά ενέργειας παραμένει με τόσο μεγάλη συμμετοχή μιας εταιρείας», παραπέμποντας εμμέσως στη μεγάλη εκκρεμότητα με την Κομισιόν και την απόφασή της για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, η οποία έχει πάρει νέες διαστάσεις μετά την πρόσφατη έφοδο της DGcomp στα γραφεία της επιχείρησης και την εν εξελίξει έρευνα περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την πώληση του 66% της εταιρείας μέσω νέου διαγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή