Συνάντηση Νουί με Γ. Στουρνάρα, τραπεζίτες, με τα «κόκκινα» δάνεια στο επίκεντρο

Συνάντηση Νουί με Γ. Στουρνάρα, τραπεζίτες, με τα «κόκκινα» δάνεια στο επίκεντρο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τους επιτελείς των εγχώριων τραπεζών και το ΤΧΣ.

Στις συναντήσεις η κ. Νουί υπογράμμισε τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν πραγματοποιηθεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση επηρεάζουν αρνητικά τη θετική τάση που είχε δημιουργηθεί. Με δήλωσή της στο ΑΠΕ σημείωσε: «Είχα εποικοδομητικές συναντήσεις με τους συναδέλφους μου στην Τράπεζα της Ελλάδας και με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της τρίτης ετήσιας επίσκεψής μου στην Ελλάδα. Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά και ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας όσο και σε όρους διοίκησης. Τώρα, η μείζων πρόκληση είναι να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει αποφασιστικά βήματα εσωτερικά και είμαι αισιόδοξη ότι με το νέο νομικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα και αυτή η πρόκληση θα αντιμετωπιστεί».

Στη συνάντηση με τις τράπεζες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, κ. Νικόλαος Καραμούζης, αναφέρθηκε στη βελτίωση των συνθηκών για την οικονομία και τις τράπεζες, ενώ εκτενή αναφορά έκανε στο ζήτημα της εταιρικής διακυβέρνησης. Ο κ. Καραμούζης σημείωσε τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ωστόσο υπογράμμισε ότι το σημερινό θεσμικό πλαίσιο για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα Δ.Σ. είναι εξαιρετικά περιοριστικό και ότι πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο μέλλον. Η κ. Νουί φαίνεται ότι έδειξε κατανόηση στα προβλήματα του πλαισίου και σημείωσε ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο γενικότερης πρωτοβουλίας του SSM.

Από πλευράς τραπεζών μετείχαν οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, της Αlpha Bank κ. Δημήτριος Μαντζούνης, της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, ενώ την Τράπεζα Πειραιώς εκπροσώπησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Πουλόπουλος. Οι επικεφαλής των τραπεζών υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο τόνισαν την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της νομικής κάλυψης στελεχών τραπεζών –αλλά και του δημοσίου– που θα εμπλακούν σε αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

Η κ. Νουί εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πρόοδο στα «κόκκινα» δάνεια, κάλεσε τις τράπεζες να κινηθούν με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ενώ σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνες που έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης, παρουσίασε στους εκπροσώπους των τραπεζών τις εποπτικές προτεραιότητες για το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή