Εξοδος από την κρίση με ρύθμιση χρέους και μεταρρυθμίσεις

Εξοδος από την κρίση με ρύθμιση χρέους και μεταρρυθμίσεις

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη μιας σοβαρής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με την προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε έκθεσή του με θέμα: «Η παγίδα του χρέους».

Η ρύθμιση του χρέους αποτελεί, κατά την έκθεση, προϋπόθεση για να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Οπως επισημαίνεται, η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα αλληλοτροφοδοτούμενο υφεσιακό «σπιράλ», τόσο λόγω του υψηλού και δυσβάστακτου χρέους, όσο και λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί, αλλά και του χαμηλού επιπέδου των θεσμών της χώρας, που έχουν μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη λογική των μνημονίων, υπενθυμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης Ορέστης Βάθης και Δήμητρα Μήτση, η χώρα θα ανέκαμπτε μέσω της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητάς της. Στην πράξη, όμως, διανύει τον 7ο χρόνο ύφεσης, κάτι που αυξάνει την αβεβαιότητα και δημιουργεί φαύλο κύκλο.

Οπως υποστηρίζεται, η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, της συνεχούς ανατροφοδότησης των δανείων με νέα δάνεια, οδηγεί σε αδιέξοδο τόσο την Ελλάδα, όσο και τους δανειστές. Αντίθετα, μια ελάφρυνση του χρέους θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με την έκθεση, είναι μια αναδιάρθρωση του χρέους, «μετά την οποία η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί το υπόλοιπο χρέος της μέσω των αγορών, έχοντας πλέον αποτρέψει μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, ενώ και οι δανειστές θα απεμπλακούν από το υπάρχον ατέρμονο “γαϊτανάκι” αλληλοτροφοδότησης των δανείων».

Παράλληλα, τονίζουν, πάντως, ότι από μόνη της, χωρίς να συνοδεύεται από βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές, μια αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα βοηθήσει.

«Επομένως», σημειώνουν, «η Ελλάδα πρέπει απαραιτήτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως στη Δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών του κράτους και στη διακυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή