Θέλουν συνολική συμφωνία τον Απρίλιο

Θέλουν συνολική συμφωνία τον Απρίλιο

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο μια συνολική συμφωνία, στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου, η οποία θα περιλαμβάνει όχι μόνον την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, κινείται η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική πλευρά περιμένει μια συμφωνία για όλα τα θέματα (αξιολόγηση, αποσαφήνιση μέτρων για το χρέος, μεταπρογραμματική περίοδος) και αυτό μπορεί να συμβεί στις 7 Απριλίου, στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας. Ετσι, θα μπορέσει το ΔΝΤ να φέρει στο διοικητικό του συμβούλιο το θέμα της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος και για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Ευελπιστώ ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση», είπε, εξάλλου, χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Πάγο επιχείρησε να βάλει, ωστόσο, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν στις προσδοκίες για ένταξη στο QE, τονίζοντας ότι «το QE τελειώνει στο τέλος του χρόνου».

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και χθες με τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν τα ενεργειακά και τα αντίμετρα από την πλευρά των εσόδων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγή, συζητήθηκαν η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η μείωση του συντελεστή της φορολογίας των εταιρικών κερδών (από 29% σε 27%) ή και η υπεραπόσβεση των επενδύσεων.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα εργασιακά, τα οποία και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης.

Σε επίπεδο επικεφαλής, με συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, η τηλεδιάσκεψη προγραμματίζεται, κατά τις πληροφορίες, για κάποια στιγμή μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο, πάντως, αναμένεται να καταγράψει απλώς την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Εφόσον κριθεί σκόπιμο, με βάση την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, δεν αποκλείεται να συγκληθεί τη Δευτέρα, πριν από το Eurogroup, μια συνάντηση του λεγόμενου Brussels Group, με συμμετοχή των θεσμών και της κυβέρνησης σε υψηλό επίπεδο.

Αβέβαιο παραμένει, εξάλλου, το αν θα επιστρέψουν ή όχι οι θεσμοί μετά το Eurogroup της Δευτέρας, αν και η ελληνική πλευρά υποβαθμίζει τη σημασία της απόφασης, λέγοντας ότι ήδη οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν προχωρήσει αρκετά.

Κοινή αντίληψη υπάρχει, εξάλλου, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το θέμα του μηχανισμού, με βάση τον οποίο θα αποφασίζονται μέτρα και αντίμετρα.

Αυτό που υποστηρίζει ο κ. Τσακαλώτος και αυτό που είπε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του  Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ είναι ουσιαστικά το ίδιο, διατυπωμένο με διαφορετικό τρόπο, ξεκαθαρίζει η υψηλόβαθμη πηγή.

Ετσι, ο Ελληνας υπουργός υποστηρίζει ότι αν το 2018 εκτιμηθεί πως το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ, τότε θα ληφθούν 2% του ΑΕΠ μέτρα και άλλα 2% του ΑΕΠ αντίμετρα, ώστε να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο προβλεπόμενο ύψος. Ο Ντάισελμπλουμ, από την πλευρά του, ενσωματώνει τα «κακά» μέτρα στο βασικό σενάριο, λέγοντας ότι, αν με αυτά επιτευχθεί 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα ληφθούν «καλά» μέτρα, αλλά, αν με αυτά το πρωτογενές πλεόνασμα φτάσει στο 5,5%, θα ληφθούν και «καλά» μέτρα 2%, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι και πάλι 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.

Αδιέξοδο στα ενεργειακά

Πλήρες αδιέξοδο στο θέμα της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ σημειώθηκε κατά τη χθεσινή τελική τηλεδιάσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς.

Η πλευρά των πιστωτών έκανε σαφές ότι στη συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει αναλυτική καταγραφή των «εναλλακτικών δομικών μέτρων» που αναφέρει η προηγούμενη συμφωνία για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% το 2019 , δηλαδή να καταγραφεί ότι θα πουληθεί το 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Η συζήτηση περί των ΝΟΜΕ, στην οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει το βάρος μεταφέροντας την αξιολόγησή τους από τον Ιούνιο στο τέλος του έτους, προκειμένου να κερδίσει έστω μία μικρή πίστωση χρόνου για την εφαρμογή του «απευκταίου» σεναρίου της πώλησης παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, για τους θεσμούς είναι πλέον υποβαθμισμένη. Το μόνο που φαίνεται να τους ενδιαφέρει είναι η ομαλή διαχείριση των ποσοτήτων που έχουν ήδη παραχωρηθεί μέσω των ΝΟΜΕ, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ήδη αρνητικό κλίμα στην αγορά ηλεκτρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή