ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για εσωτερική στάση πληρωμών κάνει λόγο ο Χρ. Σταϊκούρας

gia-esoteriki-stasi-pliromon-kanei-logo-o-chr-staikoyras-2180252

Η κυβέρνηση συνεχίζει την εσωτερική στάση πληρωμών, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, και οι αναπληρωτές τομεάρχες, Θεόδωρος Φορτσάκης και Απόστολος Βεσυρόπουλος, με αφορμή τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία δείχνουν συγκράτηση κατά 1 δισ. ευρώ των δαπανών.

«Με το “καλημέρα” του νέου έτους είμαστε στο “ίδιο έργο θεατές”. Στάση πληρωμών και “στέγνωμα της αγοράς”», σημειώνουν οι τρεις βουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα και η πραγματική οικονομία πληρώνουν πολύ ακριβά την αναποτελεσματικότητα, την αναβλητικότητα, τις παλινωδίες και τις ιδεοληψίες της σημερινής κυβέρνησης». Συγκεκριμένα για τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναφέρουν τα εξής:

• Η κυβέρνηση συνεχίζει την εσωτερική στάση πληρωμών, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, επιβάλλοντας αυστηρή «δίαιτα» στον ιδιωτικό τομέα. Οι δαπάνες διαμορφώθηκαν 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο, συμπεριλαμβανομένου και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο έχει υψηλό συντελεστή βαρύτητας στην ανάκαμψη της οικονομίας. Το αποτέλεσμα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου να έχουν πάρει, ήδη από τον Ιανουάριο, την «ανηφόρα», φαινόμενο που αναμένεται να διατηρηθεί και να διογκωθεί τους επόμενους μήνες.

• Στο σκέλος των εσόδων, η υπέρβαση του στόχου δεν οφείλεται σε αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά στο συγκυριακά υψηλότερο μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο ήταν σχεδόν 50% μεγαλύτερο από τον στόχο. Αν το μέρισμα ήταν στο ύψος του στόχου, τον μήνα Φεβρουάριο θα είχαμε υστέρηση εσόδων. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ την περίοδο 2015 – 2016 και 2,5 δισ. ευρώ το 2017, έχει οδηγήσει στην εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.