Κατά 52% αυξήθηκαν το 2016 οι Ελληνες επιβάτες κρουαζιέρας

Κατά 52% αυξήθηκαν το 2016 οι Ελληνες επιβάτες κρουαζιέρας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα κρουαζιερόπλοια που θα πιάσουν φέτος σε ελληνικά λιμάνια να είναι λιγότερα από πέρυσι, αλλά οι Ελληνες που επιλέγουν να κάνουν τέτοιου είδους διακοπές αυξάνονται. Πέρυσι μάλιστα αυξήθηκαν κατά 52% στα 24.180 άτομα, εξέλιξη η οποία αποδίδεται όμως κυρίως στην ενεργή προώθηση των υπηρεσιών αυτών από μία εκ των επιχειρήσεων του κλάδου και ειδικότερα τη Celestyal που είναι η μόνη που χρησιμοποιεί ως έδρα της τα ελληνικά λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου. Ομως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η αύξηση των επιβατών είναι πολύ ευρύτερη, καθώς κερδίζει μερίδια αυτό το είδος των διακοπών, που είναι δημοφιλέστατο στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα 6.674.000 Ευρωπαίοι ταξίδεψαν με κρουαζιερόπλοια το 2016, με μέση διάρκεια 8 νύχτες, αριθμός αυξημένος κατά 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε η Διεθνής Ενωση Κρουαζιέρας (Cruise Lines International Association) την Τετάρτη στο Μαϊάμι, όπου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο ετήσιο ραντεβού της παγκόσμιας βιομηχανίας της κρουαζιέρας, η έκθεση Seatrade Cruise Global 2017 στο Fort Lauderdale. Στην έκθεση συμμετέχουν με περίπτερο ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού με την Ενωση Λιμένων Ελλάδος αλλά και ελληνικές εταιρείες πρακτόρευσης και κρουαζιέρας όπως η Navigator και η Celestyal.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, τη μεγαλύτερη δυναμική δείχνουν να έχουν οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και οι Ιρλανδοί επιβάτες. Η ευρωπαϊκή αγορά επιβατών κρουαζιέρας αυξάνεται σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια και ιδιαίτερα στη Γερμανία όπου οι ταξιδιώτες ξεπέρασαν τα δυο εκατομμύρια, αλλά και τη Βρετανία όπου άγγιξαν το 1,9 εκατομμύριο. Παράλληλα, ανακάμπτουν και οι αγορές της Ισπανίας (+4,2%) και της Αυστρίας.

Μετά τη Γερμανία και τις Βρετανία και Ιρλανδία, που κατέχουν την πρώτη και δεύτερη θέση ως ευρωπαϊκές πηγές επιβατών, τρίτη έρχεται η Ιταλία με 751.000 επιβάτες και τέταρτη η Γαλλία με 574.000.

Οσον αφορά στους Ελληνες επιβάτες, που όμως είναι αμελητέοι σε αριθμούς σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες της Ευρώπης, ταξιδεύουν στην πλειονότητά τους (91%) στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Ομως η αγορά της Ανατολικής Μεσογείου και οι ελληνικοί προορισμοί επηρεάζονται αρνητικά από την κατάσταση στην Τουρκία αλλά και την αστάθεια στην ευρύτερη περιφέρεια. Ετσι, φέτος αναμένεται πτώση της τάξης του 30% στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού βραχίονα της Διεθνούς Ενωσης Κρουαζιέρας (Cruise Lines International Association) και διευθύνοντα σύμβουλο της Celestyal Cruises Κυριάκο Αναστασιάδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή