ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 78 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών αποπλήρωσε το ελληνικό δημόσιο το πρώτο δίμηνο του έτους

mono-78-ekat-eyro-lixiprothesmon-ofeilon-apoplirose-to-elliniko-dimosio-to-proto-dimino-toy-etoys-2180569

Μόνο 78 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών αποπλήρωσε το ελληνικό δημόσιο έναντι του όγκου των 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει προς επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με αυτά μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζει σε ταμειακή βάση ο Προϋπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Συγκεκριμένα, το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα υποχώρησε φέτος στα 1,1 δισ. ευρω από 2 δισ. ευρώ το 2016.

Ωστόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης ο Προϋπολογισμός κατέγραψε φέτος πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ έναντι 429 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η τεράστια αύτη αύξηση οφείλεται σε έκτακτα έσοδα 2 δισ. ευρώ που εισέπραξε το Δημόσιο από την Εθνική Τράπεζα μετά την πώληση της Finansbank προκειμένου η Τράπεζα να εξοφλήσει σχετικό δάνειο που είχε λάβει από τον ΕΜΣ.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 7,563 δισ. ευρώ, από 7,585 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 78 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 7,701 δισ. ευρώ, από 7,779 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016.