Αγεφύρωτο το χάσμα με τους θεσμούς

Αγεφύρωτο το χάσμα με τους θεσμούς

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς προσδοκίες για συμφωνία προσέρχεται η κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας 20 Μαρτίου, ενώ οι θεσμοί θεωρούν πλέον ότι ακόμη και ο Απρίλιος παρουσιάζει δυσκολίες και παραπέμπουν σε μια πιθανή λύση τον Μάιο. Oι αποκλίσεις καταγράφηκαν και χθες σε τηλεδιάσκεψη που συνεχιζόταν μέχρι αργά, σε επίπεδο επικεφαλής, με συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη και των επιμέρους αρμοδίων υπουργών Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Πηγή των θεσμών σημείωνε χθες ότι, αν δεν δοθούν ισχυρές διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Οικονομικών τη Δευτέρα στο Eurogroup πως η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα προσέγγισης, δεν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Σε ανάλογο πνεύμα, άλλη πηγή σημείωνε ότι μόνον αν είναι βέβαιο πως οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν αυτήν τη φορά σε ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Αλλά η απόσταση που διαπιστώθηκε και χθες σε κρίσιμα θέματα δεν επιτρέπει περιθώρια υψηλών προσδοκιών.

Χαρακτηριστικά, στη συζήτηση για τα ενεργειακά, οι θεσμοί προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα από την ανυποχώρητη θέση τους για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, θέτοντας θέμα άμεσης έναρξης της διαδικασίας εκποίησής τους. Η εξέλιξη οδήγησε τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια σε πλήρες αδιέξοδο και υποχρέωσε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να παραπέμψει το θέμα στον πρωθυπουργό, αφενός, για να αποφευχθεί μια συνολικότερη εμπλοκή στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και, αφετέρου, για να δρομολογηθεί μια πολιτική διαχείρισή του, κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τηλεδιάσκεψη χθες, η όλη συζήτηση που διήρκεσε περί τις δύο ώρες εξελίχθηκε σε κλίμα έντασης, με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να πείσει τους θεσμούς να περιληφθεί στη συμφωνία (MOU) αναφορά ότι η πώληση θα γίνει σε επόμενο στάδιο.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα γίνουν νέες προσπάθειες, ώστε να διαμορφωθεί η σχετική αναφορά με τρόπο που να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, μεταθέτοντας την έναρξη της διαδικασίας εκποίησης των μονάδων της ΔΕΗ για το τέλος του έτους. Οπως σχολίαζε αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας, «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MOU, δύο τρεις παραγράφους, ώς τη Δευτέρα».

Μεγάλο «αγκάθι» για τη συμφωνία παραμένουν τα εργασιακά, καθώς για την κυβέρνηση είναι θέμα αρχής να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των θεσμών για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και για αυξημένες προϋποθέσεις για προκήρυξη απεργιών, αλλά και να διεκδικήσει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Μέτρα και αντίμετρα

Στα μεγάλα ανοικτά θέματα περιλαμβάνονται τα μέτρα, αλλά και τα αντίμετρα της περιόδου μετά το 2018. Κυρίως πρόβλημα αποτελεί η μείωση των συντάξεων, για την οποία οι θεσμοί επιδιώκουν να γίνει μεμιάς το 2020, ενώ η κυβέρνηση θέλει να γίνει σταδιακά. Επίσης, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει στο μείγμα των αντίμετρων, δηλαδή των επεκτατικών μέτρων, που θα ληφθούν εφόσον το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά το 3,5% του ΑΕΠ, μετά τη λήψη των «κακών» μέτρων. Οι θεσμοί δίνουν έμφαση στα αναπτυξιακά μέτρα, στα οποία συμπεριλαμβάνουν τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και κερδών ή και την υπεραπόσβεση κερδών, ενώ δέχονται να υπάρξουν και κοινωνικά μέτρα, ενταγμένα όμως στο πλαίσιο του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση δίνει περισσότερη έμφαση στα κοινωνικά μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή