Τριπλασιασμό των κλινικών μελετών επιδιώκει η κυβέρνηση

Τριπλασιασμό των κλινικών μελετών επιδιώκει η κυβέρνηση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο για τον τριπλασιασμό του όγκου των κλινικών μελετών από τα 80 στα 250 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης της φαρμακοβιομηχανίας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, που χαρακτήρισε τη φαρμακοβιομηχανία «ως κεντρικό στοιχείο για την οικονομική ανάπτυξη».

Στοιχεία

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι κλινικές μελέτες στη χώρα μας προσέγγισαν τα 80 εκατ. ευρώ, έναντι 85 εκατ. της Κύπρου, 630 εκατ. της Αυστρίας και 2.493 εκατ. του Βελγίου (2015). Να σημειωθεί ότι στο Βέλγιο το σύνολο της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης είναι όσο ο τζίρος των κλινικών μελετών.

Σε μία σειρά από χώρες έχει καθιερωθεί μια υπερέκπτωση των δαπανών έρευνας, εργαλείο με το οποίο προσελκύονται κεφάλαια από τις διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτές οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 400% της δαπάνης στη Σιγκαπούρη, 250% στην Τουρκία, 200% στην Τσεχία, 200% στην Ουγγαρία, 150% στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό είναι 130% για την έρευνα αλλά στις κλινικές μελέτες είναι 100%. Η φαρμακοβιομηχανία ζητάει να πάει στο 130%.

O διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είπε ότι «για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου στήριξης της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στον κλάδο, στόχος είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών και σε βασικό προορισμό ιατρικών συνεδρίων και ιατρικού τουρισμού. Οι κλινικές μελέτες, ως ένας τομέας στρατηγικής ανάπτυξης, είναι σε θέση να προσφέρουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας στην απασχόληση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας στο μέλλον».

Στις ομιλίες τους ο κ. Αποστολίδης αλλά και ο κ. Πιτσιόρλας είπαν ότι ο όγκος της φαρμακευτικής δαπάνης είναι πλέον μικρός σε σχέση με το μέγεθος και τις ανάγκες της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ζήτησε να εξαιρεθούν τα εμβόλια από τη δαπάνη που επιμετρείται στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και μία σειρά σπάνιων φαρμάκων, όπως παράγοντες αίματος και αντιρετροϊκά ώς το ποσό των 170 εκατομμυρίων.

Φαρμακευτική δαπάνη

Το τρέχον έτος η κρατική φαρμακευτική δαπάνη θα προσεγγίσει το 1,945 εκατ. από 5,1 δισ. στην αρχή της κρίσης το 2010, αλλά οι συνταγές που γράφονται αυξήθηκαν από 4,5 εκατ. /μήνα στην αρχή της κρίσης στα 6,1 εκατ. τους πρώτους μήνες του 2017. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των ανασφάλιστων. Μαζί με τις δαπάνες των νοσοκομείων, η φαρμακευτική δαπάνη φτάνει τα 2,5 δισ., ενώ με 1 δισ. συμμετέχει η φαρμακοβιομηχανία με την επιστροφή και την έκπτωση (όταν ξεπερνιέται ένα όριο) και με 1 δισ. οι ασθενείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή