Ανοδος τιμών στα νεόδμητα, αλλά μεγαλύτερη ζήτηση για παλαιά ακίνητα

Ανοδος τιμών στα νεόδμητα, αλλά μεγαλύτερη ζήτηση για παλαιά ακίνητα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πρώτες αυξήσεις τιμών από την έναρξη της οικονομικής κρίσης προχώρησαν κατά τη διάρκεια του 2016 αρκετοί κατασκευαστές κατοικιών, οι οποίοι θεώρησαν ότι η, μικρή έστω, βελτίωση του κλίματος και η τόνωση των συναλλαγών, ήταν επαρκείς λόγοι για να επιχειρήσουν να αυξήσουν τις απαιτήσεις τους. Με τον τρόπο αυτό απέκτησαν κι ένα πρόσθετο επιχείρημα στην προσπάθειά τους να πείσουν τους υποψήφιους αγοραστές ότι ο καθοδικός κύκλος των τιμών έχει πλέον ολοκληρωθεί και εφεξής οι τιμές θα επιστρέψουν σε ανοδική πορεία, επομένως η παρούσα συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη για την πραγματοποίηση αγορών.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάδος, στην περιοχή της Αττικής οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών (ηλικίας έως πέντε ετών) κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 2,2% σε σχέση με το 2015. Αύξηση σημειώθηκε στις νεόδμητες κατοικίες που πωλήθηκαν μέσω του δικτύου της εταιρείας και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται σε 1,6%. Στον αντίποδα, οι τιμές των νεόδμητων στη Θεσσαλονίκη υποχώρησαν κατά 4,8%. Στο σύνολο της χώρας, οι τιμές των νεόδμητων ήταν σχεδόν αμετάβλητες (0,2%), ενώ εκείνες των μεταχειρισμένων κατοικιών, υποχώρησαν κατά 2,3%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό πτώσης από το 2009 και μετά, σε ένα ακόμα δείγμα ότι η αγορά κατοικίας οδεύει προς σταθεροποίηση.

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών των νεόδμητων προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι η ζήτηση εξακολουθεί να αφορά σχεδόν αποκλειστικά σε παλαιά ακίνητα. Ειδικότερα, κατά το 2016 στο σύνολο της χώρας, το 92% των κατοικιών που πωλήθηκαν μέσω του δικτύου της RE/MAX, αφορούσε μεγάλης ηλικίας ακίνητα. Εξ αυτών, το 40% των αγοραπωλησιών αφορούσε ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ ένα επιπλέον 29% των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν ηλικίας μεταξύ έξι και 15 ετών. Στην Αττική, το 58% των πωληθέντων κατοικιών ήταν ηλικίας άνω των 25 ετών, ενώ τα νεόδμητα συγκέντρωσαν μόλις το 4% των προτιμήσεων.

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά την επιφάνεια, στο σύνολο της χώρας, το 65% των συναλλαγών αφορούσε ακίνητα μεγέθους έως 90 τ.μ., με σχεδόν αναλογική κατανομή στις επιμέρους κατηγοριοποιήσεις (1-50 τ.μ./51-70 τ.μ./71-90 τ.μ.). Σημαντική κινητικότητα κατέγραψαν επίσης τα μεγαλύτερα σπίτια άνω των 130 τ.μ., που προτιμήθηκαν από το 13% των αγοραστών, όπως επίσης και οι κατοικίες μεγέθους 91-110 τ.μ., όπου το σχετικό ποσοστό διαμορφώθηκε σε 14% επί του συνόλου των αγοραπωλησιών. Στην περιοχή της Αττικής, το 46% των αγοραστών κινήθηκε προς μεσαίου μεγέθους κατοικίες, δηλαδή μεγέθους της τάξεως των 71-110 τ.μ. Επίσης, περίπου 30% των πωλήσεων αφορούσαν μικρές κατοικίες έως 50 τ.μ.

Οι αναλυτές της RE/MAX επισημαίνουν και την αύξηση των αγοραπωλησιών κατοικιών το 2015 κατά 25%, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ αυξητικές τάσεις σημειώθηκαν και κατά το 2016, με βάση την εικόνα που προέκυψε από το δίκτυο των μεσιτικών γραφείων της εταιρείας. Ως εκ τούτου, η εταιρεία προχωρά σε μια συγκρατημένα αισιόδοξη πρόβλεψη για την πορεία της αγοράς το προσεχές διάστημα. Η εκτίμηση αυτή απορρέει κατ’ αρχάς από τα σημάδια σταθεροποίησης και τις αναπτυξιακές προοπτικές που δείχνει η ελληνική οικονομία. Επίσης, παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αλλά και αύξηση της ζήτησης από την εγχώρια αγορά, καθώς οι τιμές των ακινήτων έχουν διαμορφωθεί σε αρκετά ελκυστικό επίπεδο, μετά τη συνολική πτώση κατά 40-50% κατά μέσον όρο από το 2008 μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή