Εκτός «πωλητηρίου» οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ

Εκτός «πωλητηρίου» οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ενεργειακά παραμένουν το πιο δύσκολο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, λόγω των πολιτικών και συνδικαλιστικών αντιδράσεων. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης φέρονται να πέτυχαν στις Βρυξέλλες να μείνουν εκτός «πωλητηρίου» οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ και επιδιώκουν πλέον περαιτέρω βελτιώσεις στο σκέλος της πώλησης λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού, ζητήματα δηλαδή που συνδέονται με το ποσοστό, το χρονοδιάγραμμα αλλά και ποιες από τις 14 συνολικά ενεργές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα διατεθούν προς πώληση. Οι θεσμοί φέρονται να έχουν αποδεχθεί να μην καταγραφεί στη νέα συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση δέσμευση για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αποδεχόμενοι το βασικό επ’ αυτού επιχείρημα του κ. Σταθάκη, ότι η απόφαση της Ε.Ε. του 2008 που επικαλούνται οι ίδιοι για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αναφέρεται μόνο σε λιγνιτικές. Το γεγονός, ωστόσο, ότι επιμένουν να μπει ρητά στη συμφωνία δέσμευση για μείωση του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ κατά 40%, αφήνει μάλλον ανοιχτό το παράθυρο και για πώληση υδροηλεκτρικών μετά τον Σεπτέμβριο, όπου με βάση το προσχέδιο θα πραγματοποιηθεί το market test που θα καθορίσει το ποιες μονάδες θα διατεθούν σε τρίτους. Είναι γενική η εκτίμηση ακόμη και μέσα στους κόλπους της ΔΕΗ ότι δύσκολα θα βρεθούν επενδυτές μόνο για λιγνιτικές μονάδες, καθώς η ανταγωνιστικότητά τους επιβαρύνεται από τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή (κόστος CO2).

Η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων σε μεταγενέστερο χρόνο εξάλλου θεωρείται προεξοφλημένη, καθώς στην πιθανή χειραγώγηση των υδροηλεκτρικών εστιάζεται η έρευνα της DGcomp που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με κρίσιμα θέματα να παραμένουν ανοιχτά και ενώ ο κ. Σταθάκης προκρίνει την επιχείρηση «πολιτική διαχείριση», ξεκινώντας από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ με τους οποίους συναντήθηκε χθες και τους πέντε βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ (Μ. Δημητριάδη, Θ. Μουμουλίδη, Ι. Θεοφύλακτο, Γ. Ντζιμάνη, Κ. Σέλτσα) με τους οποίους έχει προγραμματίσει συνάντηση σήμερα, το ούτως ή άλλως κακό κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε με παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών και πρώην υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης. Με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στράφηκε κατά των θεσμών, κάνοντας λόγο για «επίθεση που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα». Ο κ. Σκουρλέτης κατηγορεί τους θεσμούς ότι θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας, όταν το κείμενο που είχε υπογράψει ο ίδιος αναφερόταν ρητά στη λήψη «εναλλακτικών δομικών μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος» στην περίπτωση που δεν αποδώσουν τα ΝΟΜΕ, ενώ καταφέρεται και κατά της διοίκησης της ΔΕΗ, που δεν στήριξε, όπως αναφέρει, το σχέδιο των συμπράξεων με ιδιώτες που προωθούσε ο ίδιος.

Η εκ του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ απάντηση στον κ. Σκουρλέτη ήρθε από τον υφυπουργό Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα. Το κύριο θέμα είναι εάν η Επιχείρηση θα παραμείνει ισχυρή, αν θα λυθούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει και εάν η χώρα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης στον τομέα της ενέργειας και να μεταβληθεί σε κέντρο, όπως έγινε με το λιμάνι του Πειραιά και την παρουσία της COSCO, είπε ο κ. Πιτσιόρλας και με σαφή αιχμή κατά του σχεδιασμού Σκουρλέτη συμπλήρωσε: «Υπάρχουν δρόμοι που δοκιμάστηκαν και δεν πέτυχαν και δρόμοι που πρέπει να δοκιμαστούν…». Στο μεταξύ, για απεργιακές κινητοποιήσεις έκανε λόγο η ΓΕΝΟΠ αμέσως μετά την ενημερωτική συνάντηση με τον υπουργό Γ. Σταθάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε τις πιέσεις για πώληση μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή