Εκτίναξη των επιστροφών από ΦΠΑ που οφείλει το κράτος στους εξαγωγείς

Εκτίναξη των επιστροφών από ΦΠΑ που οφείλει το κράτος στους εξαγωγείς

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητική είναι η αύξηση των βεβαιωμένων οφειλών του κράτους προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις από επιστροφές από ΦΠΑ, καθώς σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ από 550 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016.

Μάλιστα, όπως επισήμαναν χθες στελέχη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι πραγματικές οφειλές εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότερες από τις βεβαιωμένες. Αν και πριν από μερικά χρόνια είχε εκδοθεί εγκύκλιος που καθόριζε ότι εντός 90 ημερών θα γίνεται φορολογικός έλεγχος στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αυτή τελικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, με συνέπεια τη συσσώρευση των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις.

Το παραπάνω σε συνδυασμό με την περιορισμένη πρόσβαση των εξαγωγικών επιχειρήσεων σε τραπεζικά κεφάλαια, παρά τα διάφορα προγράμματα που κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί, περιορίζουν τις δυνατότητες ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, όπως σημείωσε χθες η πρόεδρος του ΠΣΕ κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη ότι έχει υποχωρήσει ο ρυθμός αύξησης των επιχειρήσεων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο εξαγωγικό εμπόριο.

Σήμερα, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά των ευρωπαϊκών μέσων όρων τόσο σε επίπεδο συμμετοχής της εξωστρέφειας στον σχηματισμό του ΑΕΠ όσο και στην εξωστρέφεια των ίδιων των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν (Small Business Act 2016), η εξωστρέφεια (εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών) συμμετέχει με 30,2% στο ΑΕΠ, έναντι 44% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Εξαγωγές προς την Ε.Ε. πραγματοποιεί το 6,05% των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι 17,3% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος, ενώ προς τρίτες χώρες το 2,5% των ελληνικών επιχειρήσεων (περίπου 16.000) έναντι 3,2% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος.

Συνολικά, οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις στον τομέα εξαγωγών προϊόντων υπολογίζονται σε μόλις περίπου 57.000, ενώ συμπεριλαμβανομένων και των εισαγωγικών ξεπερνούν τις 70.000 επιχειρήσεις. Οι 704.339 ενεργές επιχειρήσεις της χώρας απασχολούν 2.138.960 εργαζομένους, ενώ οι διεθνοποιημένες εξ αυτών υπολογίζεται ότι απασχολούν μεταξύ 400.000 και 420.000 εργαζομένων, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά σε 400 μεγάλες επιχειρήσεις (273.000 απασχολούμενοι). Χθες, εξάλλου, ο ΠΣΕ ανακοίνωσε την έναρξη της επιδοτούμενης από το ΕΣΠΑ δράσης «Κατάρτιση, πιστοποίηση και συμβουλευτική με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων άνεργων νέων 18-24 ετών σε ειδικότητες του τομέα του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής». Η δράση προβλέπει την κατάρτιση και πρακτική άσκηση 3.600 ανέργων 18-24 ετών σε τέσσερις ειδικότητες εξαγωγικού εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή