Σαφάρι για είσπραξη 1 δισ. ευρώ από οφειλέτες Ταμείων

Σαφάρι για είσπραξη 1 δισ. ευρώ από οφειλέτες Ταμείων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλοιό αναγκαστικών μέτρων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών μπαίνουν 1,12 εκατ. οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών, ανεξάρτητα από το ύψος των οφειλών, οι οποίες εντός τριμήνου αναμένεται να περάσουν στο σύνολό τους –ακόμη κι αυτές κάτω των 5.000 ευρώ– στο ΚΕΑΟ. Ο πήχυς για τα έσοδα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει ανέβει, όπως προκύπτει από τον προγραμματισμό για το 2017, καθώς προσβλέπει πλέον στην είσπραξη 1 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 750 εκατ. ευρώ το 2016, ο οποίος υπερκαλύφθηκε. Στο στόχαστρό του περνούν πλέον ακόμη και μη ρυθμισμένες οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, αλλά και μη ρυθμισμένες παλαιές οφειλές που δεν έχουν δημιουργηθεί εντός 6μήνου από την τελευταία εμπρόθεσμη καταβολή, οφειλές ασφαλισμένων που βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης ή υπό καθεστώς εκκαθάρισης κ.ά. Μόνο από το ΙΚΑ μεταφέρονται στο Κέντρο οι φάκελοι 310.000 οφειλετών (με οφειλές ύψους 4,5 δισ. ευρώ), ενώ τον δρόμο προς το ΚΕΑΟ έχουν πάρει άλλοι 420.000 οφειλέτες από τον ΟΑΕΕ, 380.000 από τον ΟΓΑ και 80.000 από το ΕΤΑΑ.

Κεντρική επιδίωξη του ΚΕΑΟ είναι η αύξηση των εισπράξεων από 820 εκατ. ευρώ εντός του 2016 σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτό, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ένταξη όλων των οφειλών στο Κέντρο εντός εξαμήνου, αποστολή ειδοποιητηρίων μέσα σε ένα 3μηνο από την ένταξη και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης 70 ημέρες μετά την απώλεια της ρύθμισης. Στο τέλος του 2016 το χαρτοφυλάκιο του ΚΕΑΟ περιείχε 314.917 οφειλέτες με χρέη ύψους 17,5 δισ. ευρώ. Σε αυτούς θα προστεθούν οι 1,12 εκατ. Στο 68% των περιπτώσεων απώλειας ρύθμισης η μηνιαία δόση ήταν 50-300 ευρώ… Από τους 40.142 οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι 5.232 έχουν υπαχθεί στην πάγια. Στο τέλος του 2016 οι ενεργές ρυθμίσεις ήταν 47.492 και το ρυθμισμένο ποσό 1,78 δισ. ευρώ.

Βάσει του σχεδιασμού, το ποιοι οφειλέτες θα επιλεγούν πρώτοι καθορίζεται από το ύψος και την παλαιότητα της οφειλής, το προφίλ, τη συμπεριφορά και τη νομική μορφή του οφειλέτη όπως και τη δυνατότητα είσπραξης. Μείζονος σημασίας είναι να διορθωθούν τα μητρώα και να διαχωριστούν οι εισπράξιμες από τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ, η καταβολή τρεχουσών εισφορών και ενός «εύλογου ποσού» κάθε μήνα έναντι της οφειλής θα λαμβάνεται υπόψη υπέρ του οφειλέτη. Μάλιστα, λόγω της αύξησης των οφειλετών θα αυξηθεί ο αριθμός των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων που θα αποστέλλει καθημερινά το ΚΕΑΟ, ενώ ενεργοποιεί και άλλα όπλα, όπως είναι η διασύνδεση με τη φορολογική διοίκηση για την άντληση πληροφοριών για τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη αλλά και για τη λήψη στοχευμένων μέτρων κατά των περιουσιακών του στοιχείων.

Παράλληλα, σχεδιάζονται η εντατικοποίηση της διαδικασίας εγγραφής υποθηκών σε περιουσιακά στοιχεία οφειλετών και λοιπών συνυπόχρεων προσώπων για οφειλές άνω των 200.000 ευρώ ακόμη και μετά τη συμμόρφωσή τους σε ρύθμιση, η κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων στα χέρια οφειλετών σε βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, των Κυριακών και των αργιών και έχουν βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 50.000 ευρώ καθώς και η εφαρμογή των νέων διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα περί αστικής ευθύνης των διοικητών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών για παρέλκυση πτώχευσης. Τέλος, το ΚΕΑΟ έχει προγραμματίσει τη διασύνδεσή του με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την αναγγελία στοιχείων οφειλετών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Παράλληλα, το ΚΕΑΟ αναμένεται να προχωρήσει στον χαρακτηρισμό οφειλών ύψους 2 δισ. ευρώ ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή