ESM: Δεν εξετάζουμε πάγωμα επιτοκίων για την Ελλάδα

ESM: Δεν εξετάζουμε πάγωμα επιτοκίων για την Ελλάδα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον καθορισμό πλαφόν στα επιτόκια που θα συνεπαγόταν συνεισφορές από τα κράτη-μέλη αποκλείει εκπρόσωπος του ESM, απαντώντας ουσιαστικά σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που κάνει λόγο για πάγωμα των επιτοκίων για την Ελλάδα. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ίδια πηγή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και μια «περίοδο χάριτος» στην καταβολή των τόκων.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας «ο ESM εργάζεται αυτή τη στιγμή για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όπως είχε ανακοινωθεί στις 23 Ιανουαρίου, αναφέροντας επίσης ότι «το προφίλ δανεισμού της Ελλάδας έχει εξομαλυνθεί, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τις δόσεις της».

Πρόκειται όπως επισημαίνει για μέτρα που «μειώνουν τον κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων για την Ελλάδα και αναμένεται να έχουν μια θετική επίδραση στη βιωσιμότητα του χρέους».

«Η συμφωνία του Eurogroup τον περασμένο Μάιο προβλέπει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εάν χρειαστεί και με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει πλήρως το πρόγραμμα. Τον Αύγουστο του 2018 θα καθορίσουμε εάν τα βραχυπρόθεσμα αυτά μέτρα είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα», αναφέρει εκπρόσωπος του ESM.

Προσθέτει δε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και μια περίοδο χάριτος στην καταβολή των τόκων. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνουν τον καθορισμό ανώτατου ορίου των επιτοκίων που θα συνεπαγόταν συνεισφορές δημοσιονομικού τύπου από κράτη-μέλη».

«Με όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα του ESM η Ελλάδα θα έχει καταφέρει μεγάλη πρόοδο στην επίτευξη μιας υγιούς μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% βραχυπρόθεσμα μετά το τέλος του προγράμματος», προσθέτει καταλήγοντας ότι «πιο ξεκάθαρη εικόνα στα δημοσιονομικά βραχυπρόθεσμα αναμένεται να υπάρξει μετά το τέλος του προγράμματος και αφότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση οι φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή