Μόλις 1,2 δισ. ευρώ το ενεργητικό των 15 Επαγγελματικών Ταμείων

Μόλις 1,2 δισ. ευρώ το ενεργητικό των 15 Επαγγελματικών Ταμείων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργητικό ύψους 38 τρισ. ευρώ διαθέτουν παγκοσμίως τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που ανήκουν στον λεγόμενο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης. Από αυτά, μόλις το 1,2 δισ. ευρώ ανήκει στα 15 ελληνικά ΤΕΑ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας τα τελευταία 15 χρόνια.

Την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του δεύτερου αυτού πυλώνα ασφάλισης, εν μέσω μάλιστα μιας ακόμη ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης» που θα οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων, επεσήμαναν χθες στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και της επενδυτικής αγοράς, σε ημερίδα που διοργάνωσαν 3 από τα 4 ΤΕΑ υποχρεωτικής ασφάλισης.

Αναλυτικά, από τα συνολικά 15 ΤΕΑ που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα 4 δημιουργήθηκαν με τον νόμο του 2012 που έδωσε τη δυνατότητα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες κλάδων να αποφασίσουν τη μετατροπή των υφιστάμενων τότε επικουρικών ταμείων που λειτουργούσαν με τη μορφή ΝΠΔΔ σε αυτοδιαχειριζόμενα ΝΠΙΔ. Πρόκειται για τα ταμεία Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΕΤΕΑΠΕΠ), Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) και το Ταμείο των Ασφαλιστών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ).

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, όλοι οι συμμετέχοντες επεσήμαναν την ανάγκη ενδυνάμωσης του θεσμού των ΤΕΑ στην Ελλάδα, παράλληλα βέβαια με την αναγκαία στρατηγική παραγωγής πλούτου στη χώρα, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα αποταμίευσης.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μάλιστα, που κατήρτισε τον νόμο για τα υποχρεωτικά ΤΕΑ, τάχθηκε υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να υπάρξει διαθέσιμο εισόδημα για τη δημιουργία νέων ταμείων. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η πρότασή του για τη μετατροπή υφιστάμενων επικουρικών και άλλων συμπληρωματικών παροχών ταμείων σε επαγγελματικά με τους υφιστάμενους πόρους-εισφορές, ή ακόμη και αυτή για σύσταση ταμείων συμπληρωματικών προς τον ΕΟΠΥΥ παροχών υγείας με μεταφορά πόρων από τη διπλοασφάλιση, η οποία εφαρμόζεται με το νέο ασφαλιστικό, αλλά και με μικρή επιβάρυνση των ασφαλισμένων, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Την εκτίμηση ότι σε μερικά χρόνια οι παροχές του πρώτου πυλώνα (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) θα είναι στο 1/3 αυτών που δίνονταν προ κρίσης και πιθανότατα μικρότερες από αυτές που θα μπορούσε να προσφέρει ο δεύτερος πυλώνας των ΤΕΑ εξέφρασε ο αναλογιστής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AON Hewitt και πρόεδρος του ΤΕΑ ΕΛΤΑ Παναγιώτης Ζαμπέλης.

Στην τεράστια διεθνή εμπειρία από τη λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ξενοφών Αυλωνίτης, επισημαίνοντας ότι στην Ευρώπη λειτουργούν 112.000 επαγγελματικά ταμεία, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 3,8 τρισ. ευρώ. Παγκοσμίως, τα κεφάλαια ανέρχονται σε 38 τρισ. ευρώ (στοιχεία 2015). Κι ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 0,6% του ΑΕΠ, στη Δανία αγγίζουν το 206%, στην Ολλανδία το 180%, σε Ισλανδία και Καναδά το 160% και στις ΗΠΑ το 135% του ΑΕΠ. Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας επενδυτικής κουλτούρας, όπου οι κανόνες αποτίμησης κινδύνου θα χρησιμοποιούνται από τα ΤΕΑ και τους υπόλοιπους θεσμικούς επενδυτές όχι για να παράγουν απολογιστικά στοιχεία αλλά για ενεργή παρακολούθηση των επενδύσεων και πρόβλεψη των κινδύνων, επεσήμανε το πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών Κίμων Βολίκας, ενώ η Αρτεμις Παναγιωτοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΔΕΚΤ (επενδυτικός βραχίονας των ασφαλιστικών ταμείων), επεσήμανε ότι όπου λειτουργούν ΤΕΑ το 80% των παροχών προέρχεται από τις αποδόσεις και μόλις το 20% από τις εισφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή