Ισχυρό ενδιαφέρον πετρελαϊκών κολοσσών για τα ελληνικά κοιτάσματα

Ισχυρό ενδιαφέρον πετρελαϊκών κολοσσών για τα ελληνικά κοιτάσματα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτιμήσεις για την ύπαρξη πολλών «μικρών Ζορ», ασβεστολιθικών δηλαδή κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αντίστοιχα αλλά μικρότερου μεγέθους του γιγαντιαίου κοιτάσματος που ανακάλυψε η ΕΝΙ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, εκφράζονται από αρμόδιους παράγοντες, ενώ συνολικότερα οι εμπλεκόμενοι στην αγορά εκπέμπουν θετικά μηνύματα για τον τομέα των εγχώριων υδρογονανθράκων. Οι εκτιμήσεις και οι θετικές προσδοκίες για τα εγχώρια κοιτάσματα εκφράστηκαν στη συζήτηση που αναπτύχθηκε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ και απορρέουν από τις εξελίξεις στην αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και κυρίως στην Αίγυπτο και την Κύπρο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για ισχυρό ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών για τα ελληνικά κοιτάσματα και προέκρινε ως καταλληλότερο τρόπο για την άμεση προσέλκυσή του την εμπορική προώθηση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων αντί ενός νέου διαγωνιστικού γύρου παραχωρήσεων. «Ενας νέος γύρος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί δύο χρόνια, ενώ μια προώθηση μπορεί να αποδώσει μέσα σε 6-12 μήνες», είπε χαρακτηριστικά. Ανακοίνωσε επίσης την πραγματοποίηση νέων σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου και νότια της Κέρκυρας, είτε μέσω της επέκταση της σύμβασης με την PGS είτε με προσκλητήριο απευθείας σε πετρελαϊκές εταιρείες για τις περιοχές που ενδιαφέρονται. Τόνισε μάλιστα ότι έχουν γίνει επαφές με ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες σε αυτή την κατεύθυνση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ανταπόκριση.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Μπασιάς εξέφρασε την εκτίμηση για την ύπαρξη πολλών «μικρών Ζορ» στην περιοχή του Ιονίου. Εξήγησε ότι η ανακάλυψη για πρώτη φορά ασβεστολιθικού φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Αιγύπτου έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα της αγοράς υδρογονανθράκων. Αναφερόμενος στις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί ήδη, ο κ. Μπασιάς εκτίμησε ότι ο Πατραϊκός θα δώσει σίγουρα αποτελέσματα, το Κατάκολο θα μπει στην παραγωγή, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προχωρήσει σύντομα η ολοκλήρωση των παραχωρήσεων της Αρτας-Πρέβεζας και της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ για τα οικόπεδα «2» και «10» στο Ιόνιο είπε ότι τα πράγματα είναι προχωρημένα. Τόνισε δε ότι το ενδιαφέρον των εταιρειών θα πρέπει να στραφεί και στα υπόλοιπα οικόπεδα του Ιονίου πέραν αυτών των δύο. Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επισήμανε ότι η εμπλοκή δύο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών (Total και Εdison) στις έρευνες υδρογονανθράκων προσδίδει στην Ελλάδα ισχυρή διεθνή παρουσία και ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες να εμπλακούν στην αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Από πλευράς των ΕΛΠΕ, ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων του ομίλου, Γιάννης Γρηγορίου, αποκάλυψε το ενδιαφέρον ξένων πετρελαϊκών για συνεργασία με τα ΕΛΠΕ στις περιοχές Αρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Πρόκειται για τις Total, Shell, Repsol, Japex, Dana Petroleum, INA και Hunt, με τις οποίες τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, ενώ όπως είπε, τα ΕΛΠΕ συζητάνε συνολικά με 25 ξένες εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή