Τράπεζα της Ελλάδος: «H κεντρική τράπεζα δεν είναι ΔΕΚΟ»

Τράπεζα της Ελλάδος: «H κεντρική τράπεζα δεν είναι ΔΕΚΟ»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ερώτηση 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για υποτιθέμενες αδικαιολόγητες προαγωγές και παράνομες προσλήψεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, συνεχίστηκε χθες η κυβερνητική ομοβροντία των τελευταίων ημερών κατά του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα. Την ώρα που η αξιολόγηση, για άλλη μια φορά, καρκινοβατεί, τα κυβερνητικά στελέχη έστρεψαν το παιχνίδι των ευθυνών προς την κατεύθυνση του κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος –όπως αποδεικνύεται– παραμένει προσφιλής στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι έχει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα παρέμβει μεσολαβητικά στους θεσμούς.

Η ερώτηση των βουλευτών απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, τον οποίο καλούν να παρέμβει για τις προαγωγές στην κεντρική τράπεζα. Αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε «προαγωγή συνδικαλιστή, με αποδοχές βαθμού υποδιευθυντή, που δεν δικαιολογεί η υπηρεσία του, δεν προβλέπεται από το καταστατικό της τράπεζας, ούτε από τις συλλογικές συμβάσεις της ΟΤΟΕ, αλλά και προαγωγή εκπροσώπου εργαζομένων, αποσπασμένου εκτός τράπεζας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό (υποδιευθυντής), χωρίς κανένα φύλλο αξιολόγησης, εκτός κάθε δεοντολογίας και προβλέψεων του εσωτερικού κανονισμού, των συλλογικών συμβάσεων της ΟΤΟΕ, που προβλέπουν διαφορετικές διαδικασίες και του καταστατικού της τράπεζας».

Εκπληκτη από την επιδεικνυόμενη άγνοια των βουλευτών στο θέμα της ανεξαρτησίας της και προφανώς ενοχλημένη, η διοίκηση της ΤτΕ διεμήνυε χθες, μέσω κύκλων της, ότι η κεντρική τράπεζα δεν λογοδοτεί στην κυβέρνηση ούτε στη Βουλή για τις προαγωγές, οι οποίες είναι αποκλειστική της αρμοδιότητα. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμιζαν οι ίδιοι κύκλοι, αυτές έγιναν με αξιοκρατικό τρόπο που δεν επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση. «Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι ΔΕΚΟ», σχολίαζε συνεργάτης του κ. Στουρνάρα.

Είχαν προηγηθεί, τις προηγούμενες μέρες, κυβερνητικά στελέχη τα οποία κατηγορούσαν τον κεντρικό τραπεζίτη είτε για πολιτικές παρεμβάσεις είτε για ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Αφορμή ήταν οι δηλώσεις του υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και υπέρ ριζικών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Κυριακή κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι μιλάει ως κομματικό στέλεχος μάλλον, παρά ως κεντρικός τραπεζίτης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι θέσεις του ταυτίζονται με εκείνες της Ν.Δ.«Θέλουμε να σταματήσει να πολιτικολογεί», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τον να «σταματήσει να κρύβεται πίσω από τη θεσμική του ιδιότητα ή να σταματήσει να πολιτικολογεί».

Μια μέρα πριν, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, είχε αφήσει υπονοούμενα για «πολιτικές φιλοδοξίες» του κ. Στουρνάρα, οι οποίες, όπως είπε, είναι συμβατές μόνο «με μια πορεία στον τοίχο».

Το ίδιο σκηνικό είχε επικρατήσει και την περασμένη Τρίτη, με τον κ. Τζανακόπουλο να αφήνει αιχμές για υπέρβαση του θεσμικού ρόλου του κ. Στουρνάρα και για αναπαραγωγή εκ μέρους του κινδυνολογικών σεναρίων για την πορεία της οικονομίας. Ο κεντρικός τραπεζίτης, ωστόσο, αγνοώντας τις κυβερνητικές επιθέσεις προειδοποίησε, την ίδια μέρα, για άλλη μια φορά ότι ενδεχόμενη περαιτέρω καθυστέρηση μπορεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας και να θέσει σε κίνδυνο όλους τους στόχους.

Η ομιλία του κ. Στουρνάρα την περασμένη Πέμπτη για το ασφαλιστικό προκάλεσε, επίσης, άμεση αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, που τον κατηγόρησε ότι «προωθεί απόψεις που είναι πέρα κι από αυτές των υπερασπιστών του πιο σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού». Ακόμη και ο συνήθως μετριοπαθής αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης διερωτήθηκε ποιον εξυπηρετούν τέτοιες απόψεις και υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα είναι «ανεξάρτητη, αλλά όχι ανεξέλεγκτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή