ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα σε δόσεις ή εφάπαξ το 2019; Το σχέδιο συμφωνίας για άρση του αδιεξόδου στην αξιολόγηση

metra-se-doseis-i-efapax-to-2019-to-schedio-symfonias-gia-arsi-toy-adiexodoy-stin-axiologisi-2183740

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σχέδιο συμφωνίας, με σκοπό να επιτευχθεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα συζητηθεί  στο Εurogroup τη Παρασκευής.

Μετά τις χθεσινές συναντήσεις στις Βρυξέλλες των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες της Κ, στο τραπέζι πλέον ένα σχέδιο συμφωνίας και ο τρόπος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο των προηγούμενων ημερών ως προς το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα για ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Σύμφωνα με δύο ευρωπαίους αξιωματούχους το σχέδιο που συζητήθηκε χθες περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019 και ύψους 1% του ΑΕΠ το 2020 στο φορολογικό τομέα. Όμως σε περίπτωση που οι προβλέψεις για το 2018 δεν βγουν αληθινές και η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, τότε τα μέτρα στο σύνολο τους (1% του ΑΕΠ ασφαλιστικό και 1% του ΑΕΠ φορολογικό) θα τεθούν σε εφαρμογή όλα μαζί από το 2019.

Σήμερα το απόγευμα αναμένονται να συνεχιστούν οι συνομιλίες εξ αποστάσεως από τις βάσεις των θεσμών μέσω τηλεδιάσκεψης, με σκοπό να παρουσιαστεί το παραπάνω σχέδιο κατά την διάρκεια του Eurogroup της Παρασκευής και να αποφασιστεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα άμεσα.