«Ψαλίδι» και στις επικουρικές συντάξεις

«Ψαλίδι» και στις επικουρικές συντάξεις

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μεικτό» σύστημα μείωσης και των επικουρικών, παράλληλα με περικοπές στις προσωπικές διαφορές των κύριων συντάξεων, προκειμένου να επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν λιγότερο τα χαμηλά εισοδήματα, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αν και το βάρος των συζητήσεων έχει πέσει στο πότε θα εφαρμοστούν οι περικοπές και αν θα υπάρξει κλιμάκωση στις μειώσεις ή θα υλοποιηθούν «μια κι έξω», σε τεχνικό επίπεδο, όπου γίνονται οι προβολές και μετριούνται οι εξοικονομήσεις, επιδιώκεται από την ελληνική πλευρά να τεθεί ένα «ανώτατο όριο» στις μειώσεις των προσωπικών διαφορών.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται ακόμη και η εκ νέου μείωση σε κάποιες επικουρικές συντάξεις, ώστε να προστατευθούν συνταξιούχοι με συνολικά εισοδήματα κάτω των 1.000 (άθροισμα κύριων και επικουρικών).

Η πρόταση στηρίζεται στο γεγονός ότι οι δανειστές ζητούν μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης της τάξεως του 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ και όχι δημοσιονομική προσαρμογή αντίστοιχου μεγέθους. Στην πράξη, η συνολική δαπάνη για συντάξεις θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ από 17,92% (πρόβλεψη για το 2017, μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου) σε 16,92%, όμως τα 1,8 δισ. ευρώ δεν θα κοπούν από τις κύριες συντάξεις και δη από την κρατική χρηματοδότηση, αλλά και από τις επικουρικές, οι οποίες πλέον δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος. Να σημειωθεί ότι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, η συνολική δαπάνη το 2017 εκτιμάται σε 29,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25,77 δισ. ευρώ για κύριες συντάξεις και 3,43 δισ. ευρώ για επικουρικές.

Σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, όλες οι κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν, προκειμένου να προκύψει η προσωπική διαφορά.

Στις περιπτώσεις που το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι πάνω από 1.000 ή 1.200 ευρώ, θα κοπεί ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προσωπικής διαφοράς. Το ποσό αυτό θα προκύψει κατά 75% από την κύρια σύνταξη και κατά 25% από την επικουρική. Δηλαδή, η μείωση, στο ύψος που αντιστοιχεί στο 50% της προσωπικής διαφοράς, θα επιβληθεί κατ’ αναλογίαν τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική σύνταξη.

Στις περιπτώσεις που το άθροισμα κύριας και επικουρικής είναι κάτω από 1.000 ή 1.200 ευρώ, η μείωση θα αντιστοιχεί στο 20% της προσωπικής διαφοράς και θα προκύπτει με βάση την ίδια αναλογία από κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, θα υπάρξει προστασία των χαμηλότερων εισοδημάτων, ανεξάρτητα από το ύψος της προσωπικής διαφοράς, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σημαντικά υψηλές προσωπικές διαφορές (σε σχέση με το συνολικό ύψος της σύνταξης) έχουν και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια συντάξεων. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων περίπου 300.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν κύριες και επικουρικές συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, 400.000 λαμβάνουν μεταξύ 1.400 και 1.000 ευρώ και 700.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν άθροισμα συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ.

Οι δυσκολίες

Το δυσκολότερο ίσως εγχείρημα μιας τέτοιας «λύσης» είναι να αποδειχθεί ότι «τα νούμερα βγαίνουν», καθώς βάσει των υπολογισμών προσωπική διαφορά λαμβάνουν 1,4 εκατ. συνταξιούχοι. Μάλιστα, η αρχική εκτίμηση για το συνολικό ύψος των προσωπικών διαφορών ήταν ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και ότι το 1,8 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφορά το «καθαρό» δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αφού υπολογιστούν οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου από τους φόρους. Το σενάριο για «μεικτές» μειώσεις οδηγεί σε περικοπή συνταξιοδοτικής δαπάνης της τάξεως του 1 με 1,2 δισ. ευρώ και πιθανότατα συνδέεται με την αρχική κυβερνητική πρόταση για περικοπές 0,7% του ΑΕΠ το 2019 και 0,3% το 2020. Η απόρριψη της πρότασης αυτής επαναφέρει στο προσκήνιο το «σκληρό» πακέτο που περιέχει μειώσεις έως και 40% στις κύριες συντάξεις.

Συνολικά, από τους 2,7 εκατ. συνταξιούχους, εκτός περικοπών βρίσκονται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, για τους οποίους άλλωστε δεν προβλέπεται καν επανυπολογισμός συντάξεων. Από τους υπόλοιπους 2,1 εκατ. συνταξιούχους, εκτιμάται ότι περίπου το 1/3, ήτοι 700.000 θα έχουν μηδενική προσωπική διαφορά και μένουν 1,4 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα θα υποστούν μειώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή