Μαξίμου: Δεν είναι το ΔΝΤ που ζητά μέτρα από το 2018

Μαξίμου: Δεν είναι το ΔΝΤ που ζητά μέτρα από το 2018

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό συζήτηση με τους θεσμούς παραμένει ακόμη το θέμα της δοσολογίας στα μέτρα στο ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ επιζητεί εφάπαξ περικοπή στην «προσωπική διαφορά» το 2019, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τα «σπάσει» σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020. Αυτό ανέφεραν κύκλοι τις κυβέρνησης, οι οποίοι παράλληλα δήλωσαν πως το Ταμείο δεν ζητά λήψη μέτρων από το 2018.

Η διευκρίνηση από κυβερνητικής πλευράς ήρθε ως απάντηση των ενστάσεων που εξακολουθεί να έχει το ΔΝΤ σχετικά με τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να πιάσει τους στόχους για το 2018 αλλά και του γεγονότος ότι ο ήδη θεσμοθετημένος «κόφτης» θα τεθεί, επί της ουσίας, σε εφαρμογή την άνοιξη του 2019. Ωστόσο, πίσω από την κυβερνητική θέση κρύβεται, μάλλον, η αγωνία του Μαξίμου για την στάση της γερμανικής πλευράς. 

Όπως, μετέδωσε και η Καθημερινή, το Βερολίνο συντάσσεται, εμμέσως πλην σαφώς, με την άποψη για τη λήψη μέτρων ήδη από το 2018, εγείροντας θέμα σύμπτωσης των εκτιμήσεων του ΔΝΤ με αυτές της ευρωπαϊκής πλευράς, κάτι που δεν συνέβαινε κατά το παρελθόν. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι υπήρξε επικοινωνία της γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές η κ. Μέρκελ δήλωσε την βούλησή της να εργαστεί για την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup. Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, αν και δήλωνε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει κατάληξη στην ελληνική αξιολόγηση, εκτιμούσε ότι αυτή μάλλον δεν θα επιτευχθεί στην αυριανή σύνοδο των υπουργών στη Μάλτα. 

Ως προς το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και οι επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων. Σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ θα αποσύρει τις σκληρές θέσεις του για αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις και επαναφορά της ανταπεργίας, υπογράμμισαν  ότι τα εργασιακά είναι πάντα ανοικτά έως ότου κλείσει όλη η συμφωνία.

Ωστόσο, μέχρι και αυτή τη στιγμή, αναμένεται η επίσημη θέση του ΔΝΤ απέναντι στις αξιώσεις του προς την ελληνική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή