Προτάσεις της Ν.Δ. για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

Προτάσεις της Ν.Δ. για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προτάσεις της Ν.Δ. για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό παρουσίασε η Ντόρα Μπακογιάννη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προαναγγέλλοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο. «Θριαμβολογείτε για ένα νομοσχέδιο που καθυστερήσατε δύο χρόνια να καταθέσετε, δύο χρόνια στα οποία σας καλούσαμε και εμείς και ο επιχειρηματικός κόσμος να το καταθέσετε και το φέρνετε τώρα που η αγορά πνέει τα λοίσθια», τόνισε η τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. και γενική εισηγήτρια του κόμματος στο νομοσχέδιο, η οποία κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος. Αυτές προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

– Δημιουργία πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει στοιχεία οφειλών σε τράπεζες, Δημόσιο και Ταμεία, χωρίς να συμμετέχει η υπόλοιπη αγορά (εργαζόμενοι και προμηθευτές). Βάσει των στοιχείων αυτών να διαμορφώνει ο μεγαλύτερος σε αξία πιστωτής πρόταση ρύθμισης. Να ακολουθεί, μέσω της πλατφόρμας, σύντομη διαπραγμάτευση και διαμόρφωση αντιπροτάσεων, που θα τίθεται σε ψηφοφορία. Εφόσον η πρόταση υιοθετείται από πλειοψηφία, να ισχύει χωρίς ανάγκη δικαστικής επικύρωσης (με τη διαπίστωση και μόνο ότι υφίσταται η απαιτούμενη πλειοψηφία). Ο μη συναινών να έχει δικαίωμα ανακοπής.

– Η οποιαδήποτε αναστολή να ισχύει από την αποστολή των στοιχείων στους πιστωτές και για διάστημα λίγων εβδομάδων (για να γίνουν η διαπραγμάτευση και η ψηφοφορία), να μην επηρεάζονται στο ελάχιστον οι λοιποί πιστωτές και να μην επιβαρύνονται τα δικαστήρια, με εμπλοκή στην εξέλιξη της διαδικασίας.

– Να παρέχεται εύλογη προστασία από ευθύνη στους συμμετέχοντες στη διαδικασία ρύθμισης, τόσο από τις τράπεζες όσο και από το Δημόσιο.

Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε την αναγκαιότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού ως πλαισίου απαραίτητου για την προστασία των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας ή και υπερχρέωσης, και για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες. «Ο συμβιβασμός πρέπει είναι εξωδικαστικός, γιατί το δικαστικό σύστημα ήδη έχει μεγάλη δυσκολία να καλύψει τον όγκο των υποθέσεων που αντιμετωπίζει. Σε κάθε προσπάθεια διάσωσης επιχείρησης που βρίσκεται σε δυσκολίες, η ταχύτητα αντίδρασης είναι το κεντρικό θέμα και για τον οφειλέτη, αλλά και για τους πιστωτές του», είπε. Επισήμανε ακόμη ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός «θα πρέπει να προκαλεί την ελάχιστη παρέμβαση στα δικαιώματα των πιστωτών, έτσι ώστε να κάμπτονται μόνον όταν δικαιολογείται από τη σοβαρή προοπτική εξασφάλισης συναίνεσης και συμφωνίας για τη διατήρηση των βιώσιμων επιχειρήσεων σε λειτουργία» και ότι «θα πρέπει να υπάρξουν επαρκείς προφυλάξεις για την κατάχρηση οποιασδήποτε νέας διαδικασίας», καθώς η εμπειρία της συνδιαλλαγής του άρθρου 99 και ο νόμος Κατσέλη έχουν δείξει ότι όταν δημιουργούνται παράθυρα για κακή χρήση προσφερόμενων προστασιών, ακολουθεί μαζική καταχρηστική εκμετάλλευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή