Επενδύσεις 1,5 δισ. από τους Ελληνες εφοπλιστές το πρώτο τρίμηνο

Επενδύσεις 1,5 δισ. από τους Ελληνες εφοπλιστές το πρώτο τρίμηνο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται οι εκτιμήσεις πως η βελτίωση της εικόνας στη ναυτιλία δεν είναι παροδική αλλά έχει στέρεες βάσεις. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, όπως αναμένουν οίκοι όπως η JP Morgan και η DNB Markets, δικαιώνονται οι Ελληνες εφοπλιστές που το τελευταίο έτος προχώρησαν σε αγορές πλοίων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Επενδυτική στρατηγική που διατήρησαν και το πρώτο τρίμηνο του 2017, οπότε και πραγματοποίησαν τη μία στις τέσσερις αγορές μεταχειρισμένων πλοίων.

Ειδικότερα, αγόρασαν 88 μεταχειρισμένα ποντοπόρα και πούλησαν 54 παλαιότερα έναντι 1,044 δισ. Επιπλέον, έδωσαν προς διάλυση άλλα 20 πλοία. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η μέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου και αυξάνεται τόσο η συνολική του χωρητικότητα όσο και το πλήθος του. Δυστυχώς το ελληνικό νηολόγιο εξακολουθεί όχι μόνον να μην μπορεί να προσελκύσει τα νέα πλοία που προστίθενται στον ελληνόκτητο στόλο αλλά και να χάνει, λόγω χαμηλής ανταγωνιστικότητας, από τη συνολική του δύναμη, όπως έδειξαν τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.

Σε τι πλοία επενδύουν τώρα οι Ελληνες εφοπλιστές; Αν και δεν λείπουν κάποιες παραγγελίες για νεότευκτα πλοία σε ναυπηγεία, το βασικό κομμάτι εστιάζεται το τελευταίο διάστημα στα μεταχειρισμένα πλοία μικρής ηλικίας και κυρίως τα φορτηγά μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Allied Shipbroking, για το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι Ελληνες επένδυσαν 755 εκατ. δολ. για 60 φορτηγά, 457,5 εκατ. για 11 δεξαμενόπλοια, 162,4 εκατ. για 13 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 167 εκατ. για 2 δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου αερίου. Οσον αφορά τις πωλήσεις παλαιότερου τονάζ, στις οποίες προχώρησαν, αυτές αφορούσαν κυρίως φορτηγά ξηρού φορτίου (36 πλοία έναντι 508,3 εκατ.).

Αξίζει να σημειωθεί πως, αμέσως μετά τους Ελληνες, οι δεύτεροι μεγαλύτεροι σε αξία αγοραστές πλοίων ήταν οι Νορβηγοί και τρίτοι οι Κινέζοι. Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2017 άλλαξαν χέρια συνολικά 482 πλοία συνολικής αξίας 6,186 δισ. δολ., περισσότερα δηλαδή από το ίδιο διάστημα του 2016, οπότε και είχαν αγοραστεί 294 πλοία αξίας 4,05 δισ. Μαζί με την αύξηση των συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά των ποντοπόρων, αυξάνονται και οι τιμές τους. Το πρώτο τρίμηνο η άνοδος των τιμών στα φορτηγά ξεπέρασε το 25%, και σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά των αρχών του 2016 οι αξίες έχουν ανατιμηθεί κατά 40%.

Η ανάκαμψη στη ναυλαγορά και στις τιμές των πλοίων, κυρίως των φορτηγών, οφείλεται τόσο στην ταχύτερη αύξηση της ζήτησης για πρώτες ύλες όσο και στη συγκράτηση της αύξησης της διαθέσιμης μεταφορικής δυναμικότητας. Πολλά παλαιότερα φορτηγά πλοία και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν οδηγηθεί στα διαλυτήρια την τελευταία τριετία, ενώ πλήθος παραγγελιών για νεότευκτα είτε έχει ακυρωθεί είτε έχει μετακυλισθεί για το μέλλον.

Σε αυτό το περιβάλλον ο Baltic Dry Index (BDI) κινείται άνω των 1.200 μονάδων, δηλαδή κατά 30% υψηλότερα από τις αρχές του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή