Πλεόνασμα 2% «βλέπει» για το 2018 το ΔΝΤ

Πλεόνασμα 2% «βλέπει» για το 2018 το ΔΝΤ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, περιορίζοντας την πρόβλεψή του στο 2% του ΑΕΠ και αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη του κενού, ιδίως αν οι αναπτυξιακές συνθήκες επιδεινωθούν το προσεχές διάστημα, όπως φοβούνται πολλοί.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,2% φέτος, ενώ τράπεζες και οργανισμοί έχουν προσγειώσει τις δικές τους προβλέψεις επισήμως στο 1,5% περίπου και ανεπισήμως μιλούν ακόμη και για 0,5%-1%.

Στην κυβέρνηση αρνούνται ότι υπάρχει ζήτημα νέων μέτρων για το 2018 και σημειώνουν ότι ενδεχόμενη απόκλιση θα καλυφθεί με τον «κόφτη» που έχει ψηφιστεί για τον σκοπό αυτό.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανησυχούν για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης που θα εκτυλιχθεί από αύριο στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, για την προετοιμασία της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον εκφράστηκαν φόβοι για το τι μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση κορυφής των «σκληρών» της διαπραγμάτευσης, κυρίως του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να θέσει δικά της αιτήματα για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά θα περιοριστεί στη στήριξη της πρότασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι δεν θα κινδυνεύσει να βρεθεί η ίδια υπόλογη σε περίπτωση αδυναμίας συμφωνίας και εμπλοκής στην όλη διαπραγμάτευση, αλλά την ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις θα έχουν ξεκάθαρα το Ταμείο και η Γερμανία.

Στη χθεσινή έκθεση του Ταμείου για τα δημοσιονομικά, προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2% του ΑΕΠ το 2018 και στη συνέχεια θα διαμορφωθεί στο 1,5% για τα επόμενα χρόνια, ώς το 2022. Και ενώ για το 2019 και μετά η συμφωνία για τη λήψη μέτρων 2% του ΑΕΠ καλύπτει τη διαφορά ώς τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, δεν ισχύει το ίδιο και για το 2018.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρούν ότι υφίσταται κενό το 2018. Η κυβέρνηση, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να «χαιρετίσει» χθες τις προβλέψεις του ΔΝΤ, καθώς αυτές αναθεωρήθηκαν προς το καλύτερο, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του περασμένου Οκτωβρίου. Τότε, το ΔΝΤ προέβλεπε 1,6% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αντί 2% του ΑΕΠ σήμερα.

Εκεί που σημειώθηκε μεγάλη μεταστροφή στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν στα στοιχεία για το 2016, αφού πλέον δέχεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3,3% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψής του για 0,1% του ΑΕΠ τον Οκτώβριο. Τα επίσημα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο από την ΕΛΣΤΑΤ και να επισημοποιηθούν τη Δευτέρα, σε ανακοίνωση της Eurostat. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα προσαρμόσει ανάλογα τις εκτιμήσεις του. Επίσης, για το 2017 βλέπει πλέον ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εντός στόχων (1,75% του ΑΕΠ) και θα φτάσει στο 1,8% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για 0,7% του ΑΕΠ.

Απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία του ΔΝΤ για το χρέος, καθώς προβλέπει ότι από 181,3% του ΑΕΠ το 2016 θα διαμορφωθεί στο 180,7% του ΑΕΠ φέτος, στο 181,5% του ΑΕΠ το 2018, στο 174,3% του ΑΕΠ το 2019, στο 162,9% του ΑΕΠ το 2020, στο 165% του ΑΕΠ το 2021 και στο 162,8% του ΑΕΠ το 2022.

«Εχουμε καταστήσει σαφές ότι κάποιος βαθμός αναδιάρθρωσης του χρέους είναι απαραίτητος και ότι υπάρχουν όρια στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που μπορεί να κληθεί η Ελλάδα να διατηρήσει μακροπρόθεσμα», είπε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μορίς Ομπστφελντ, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης.

Ο ίδιος δεν θέλησε να προσδιορίσει το μέγεθος της απαιτούμενης αναδιάρθρωσης, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν σ’ αυτό το στάδιο να μιλήσουμε για νούμερα και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη για το πώς να προχωρήσει το θέμα με τον καλύτερο τρόπο.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, πάντως, εξέφρασε χθες την ελπίδα να «υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή