Ποινική δίωξη κατά Γιώργου Προβόπουλου και Μιχάλη Σάλλα

Ποινική δίωξη κατά Γιώργου Προβόπουλου και Μιχάλη Σάλλα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινική δίωξη έχει ασκηθεί εις βάρος του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου και του πρώην προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, όπως και κατά στελεχών τόσο της κεντρικής τράπεζας όσο και της Πειραιώς. Τη δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, και αφορά στη διαχείριση αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΝΠΔΔ τα οποία φέρεται να μην προστάτευσε ως ώφειλε η ΤτΕ με αποτέλεσμα –κατά το εισαγγελικό πόρισμα, το οποίο συνέταξε η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου– να υπάρξει οικονομική ζημία. Επίσης διώκονται και στελέχη της ΤτΕ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα (α΄ εξάμηνο του 2009) καθώς και στελέχη της Πειραιώς, ανάμεσα στα οποία ο τότε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Θ. Πανταλάκης. Οπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, κατά πληροφορίες, η ΤτΕ ως διαχειριστής των επίμαχων αποθεματικών παρέβη τους κανόνες που θέτει ο νόμος, τις αρχές της χρηστής διαχείρισης και, μολονότι γνώριζε την άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, προέβη στις επίδικες αγορές – πωλήσεις με αποτέλεσμα την ευνοϊκή τότε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Πειραιώς, με παράλληλη όμως ζημία ή τουλάχιστον διακινδύνευση της περιουσίας του Κοινού Κεφαλαίου, δηλαδή των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων. Τραπεζικές πηγές σχολιάζουν ότι πρόκειται για συνήθεις συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά ομολόγων που έγιναν το 2009, δύο χρόνια πριν αποφασιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους (PSI). Για το ζήτημα αντέδρασε ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Σε γραπτή του δήλωση σημείωσε:«Πληροφορούμαι και πάλι μέσω του Τύπου ότι ασκήθηκε σε βάρος μου και σε βάρος πολλών διοικητικών στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς, ποινική δίωξη. Απ’ όσο αντιλαμβάνομαι από το δημοσίευμα, η υπόθεση αφορά εντολές αγοράς και πώλησης ομολόγων από την ΤτΕ προς την Πειραιώς, το έτος 2009. Πρόκειται δηλαδή για μια αμιγώς διεκπεραιωτική διαδικασία. Οι συγκεκριμένες συναλλαγές είναι συνήθεις και καθημερινές για τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να έχουν γνώση ή συμμετοχή στην απόφαση και εκτέλεσή τους τα μέλη των διοικήσεων και των Δ.Σ. Δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω, παρά μονάχα ότι αποδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο η αλήθεια της χθεσινής μου δήλωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή