«Δεν υπάρχει σχέδιο για δάνειο στην Ελλάδα από Παγκόσμια Τράπεζα»

«Δεν υπάρχει σχέδιο για δάνειο στην Ελλάδα από Παγκόσμια Τράπεζα»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για δάνειο στην Ελλάδα», επανέλαβε χθες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Κιμ. Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη Τύπου για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Κιμ είπε πως «δεν υπάρχει κάτι το επικείμενο, αλλά είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίζουμε την Ελλάδα με τρόπους που την υποστηρίζουμε ήδη για περισσότερα από 5 χρόνια».

Οπως είπε, η Παγκόσμια Τράπεζα εργάζεται με την Ελλάδα, από την αρχή της θητείας του το 2012, «σε θέματα όπως η διασφάλιση μιας καλύτερης κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες και η βελτίωση της κατάταξης στο Doing Business μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κοιτάζοντας συγκεκριμένα στον τρόπο αντιμετώπισης της μακροχρόνιας ανεργίας». Επίσης, ανέφερε πως η Παγκόσμια Τράπεζα επενδύει μέσω του επενδυτικού της βραχίονα IFC στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόσθεσε, δε, πως «οποιαδήποτε αντίστοιχη κίνηση, για παροχή δανείου προς την Ελλάδα, θα έπρεπε να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπόλοιπων πιστωτών της Ελλάδας και φυσικά του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το θέμα έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της σπουδής της ελληνικής κυβέρνησης να προαναγγείλει τη λήψη δανείου ύψους 3 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα με στόχο να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία 450.000 θέσεων εργασίας. Ουσιαστικά πρόκειται για προγράμματα κατάρτισης ανέργων και όχι επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η λήψη οποιουδήποτε δανείου, πολλώ δε μάλλον τέτοιου μεγέθους, προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, η οποία δεν έχει εξασφαλισθεί. Επιπλέον και η ελληνική πλευρά προσπαθούσε να εξαιρέσει τις δαπάνες των προγραμμάτων κατάρτισης από το έλλειμμα. Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές, αφού αφενός μεν επιβαρύνεται το χρέος, σε μια στιγμή που διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνσή του, αφετέρου δε θα πρέπει να γίνουν ad hoc ρυθμίσεις και στη λογιστική αποτύπωση της δαπάνης. Η διαρροή του «σχεδίου» από το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω non paper, είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση του υπουργείου Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή