Μείωση τουριστικών εσόδων κατά 2,7% και αφίξεων 2,8% το πρώτο δίμηνο

Μείωση τουριστικών εσόδων κατά 2,7% και αφίξεων 2,8% το πρώτο δίμηνο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση κατέγραψαν τα τουριστικά έσοδα και οι αφίξεις από το εξωτερικό στη χώρα μας για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικά, τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 2,7%, φθάνοντας σε 309,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι διεθνείς αφίξεις, κατά 2,8%, αγγίζοντας τις 965.000. Επιπλέον, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι για το δίμηνο αυξήθηκε οριακά κατά 0,1%, φθάνοντας σε 317,4 ευρώ, έναντι 317,1 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Η μείωση των εσόδων και των αφίξεων στο δίμηνο ανέδειξε την αδυναμία της χώρας να προσελκύσει περισσότερους ξένους επισκέπτες κατά τη χειμερινή περίοδο. Παράλληλα, με βάση προσωρινά στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε αρνητικό πεδίο κινήθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας τον Μάρτιο. Ειδικότερα, οι αφίξεις κατέγραψαν μείωση κατά 0,8%, φθάνοντας σε 360.461, έναντι 363.531 τον Μάρτιο του 2016. Για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 1,7%, φθάνοντας σε 898.790, έναντι 883.650 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το δίμηνο πτώση κατά 9,9% εμφάνισαν και οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 2,1% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 9,7% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες. Σε επίπεδο βασικών αγορών, τα έσοδα από τους Γάλλους τουρίστες μειώθηκαν κατά 10% και από τους Βρετανούς κατά 3,9%, ενώ από τους Γερμανούς αυξήθηκαν κατά 13,4%, από τους Αμερικάνους κατά 26,4% και από τους Ρώσους κατά 76,1%. Επίσης, οι εισπράξεις από τους επιβάτες κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 5,5%. Οι αφίξεις από τη Γαλλία παρουσίασαν μείωση κατά 27,7%, ενώ οι αφίξεις από τη Γερμανία σημείωσαν αύξηση κατά 40,9%, από τη Βρετανία κατά 18,3%, από τις ΗΠΑ κατά 45,5% και από τη Ρωσία κατά 74,6%. Σε ό,τι αφορά τα βασικά μεγέθη του τουριστικού τομέα, τον Φεβρουάριο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3,1% και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι κατά 5,5%, ενώ οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 2,6%.

Πάντως, η αρνητική εικόνα που εμφανίζουν τα βασικά τουριστικά μεγέθη για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου εκτιμάται από τους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα ανατραπεί τους επόμενους μήνες, καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό αλλά και ανάκαμψη των εσόδων μετά τις σοβαρές απώλειες της περυσινής χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή