ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο γαλλογερμανικό σχήμα DIEP – CMA το 67% του ΟΛΘ έναντι 231,9 εκατ. ευρώ

sto-gallogermaniko-schima-diep-amp-8211-cma-to-67-toy-olth-enanti-231-9-ekat-eyro-2186687

Με βελτιωτική δεσμευτική προσφορά που προβλέπει την καταβολή τιμήματος 231.926.000 ευρώ η κοινοπραξία της Deutsche Invest Equity Partners, με τη θυγατρική της CMA CGM, Terminal Link και τον όμιλο Σαββίδη αποκτά το  67% της εταιρείας του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Η συνολική αξία της συμφωνίας σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε  1,1 δισ. και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προσφορά των €231.926.000, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους €180 εκατ. την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των €170 εκατ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.

Ο προτιμητέος επενδυτής είχε να ανταγωνιστεί άλλους δύο υποψηφίους που επίσης κατάθεσαν βελτιωμένες προσφορές μετά το σχετικό αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ προ δεκαπενθημέρου. Οι βελτιωμένες προσφορές κατατέθηκαν την Παρασκευή 21 Απριλίου και οι άλλοι δυο υποψήφιοι ήταν η  θυγατρική της Dubai Ports World, The Peninsular & Oriental Stream και η International Container Terminal Services Inc απο τις Φιλιππίνες. Στον προηγούμενο γύρο είχε προηγηθεί η Dubai Ports ενώ η ICTSI έκανε προσφορά σημαντικά υπολειπόμενη απο του άλλους δυο διεκδικητές.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

Η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, οι Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Αλεξίου – Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι και οι Hamburg Port Consulting  και Marnet ενήργησαν ως τεχνικοί σύμβουλοι.