ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριακή βελτίωση δείκτη οικονομικής συγκυρίας του ΣΕΣΜΑ

oriaki-veltiosi-deikti-oikonomikis-sygkyrias-toy-sesma-2186787

Ελαφρά βελτίωση εμφανίζουν οι προσδοκίες των συμβούλων μάνατζμεντ για την πορεία των οικονομικών μεγεθών το επόμενο δωδεκάμηνο.

Σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ (ΣΕΣΜΑ), ο μέσος όρος θετικών – αρνητικών προβλέψεων έγινε οριακά θετικός, 0,4%, στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2017, έναντι -1,9% στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 και -16,8% στο τέλος Μαρτίου 2016.

Η παραπάνω εξέλιξη οφείλεται στη βελτίωση των προσδοκιών για τις εξαγωγές, τις επενδύσεις παγίων και πληθωρισμό. Αντιθέτως, περισσότερο απαισιόδοξες κατέστησαν οι προβλέψεις για την ανεργία και τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας. Οπως επισημαίνει ο ΣΕΣΜΑ, οι προσδοκίες αυτές, αναμφιβόλως, σχετίζονται και με την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να δημιουργεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Από την άλλη, ωστόσο, οι προσδοκίες για τους παραγωγικούς συντελεστές επιδεινώθηκαν κατά το α΄ τρίμηνο του 2017 και συγκεκριμένα ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο -15,4% από -13,7% στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Η επιδείνωση του δείκτη προσδοκιών για τους παραγωγικούς συντελεστές οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη απαισιοδοξία που επικράτησε σε ό,τι αφορά τις συνθήκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και στο θεσμικό πλαίσιο. Ειδικότερα, η διαφορά θετικών και αρνητικών απαντήσεων σε ό,τι αφορά τις συνθήκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων έγινε ξανά αρνητική (-28%) στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2017 από 0% το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Οπως επισήμαναν χθες τα στελέχη του ΣΕΣΜΑ σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του δείκτη οικονομικής συγκυρίας η μη επίλυση ακόμη του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων και οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στη θέσπιση και κατ’ επέκταση στην εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών αποτελούν αυτή τη στιγμή τα σημαντικότερα ζητήματα για τις επιχειρήσεις.