Δημοπρασία ενέργειας αύριο στη σκιά των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – θεσμών

Δημοπρασία ενέργειας αύριο στη σκιά των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – θεσμών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς καθαρή εικόνα για τα όσα η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς σε σχέση με την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και τα ΝΟΜΕ, διεξάγεται αύριο η τρίτη κατά σειρά δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος 145 ΜW και η δεύτερη εκ των τριών προγραμματισμένων για το 2017.

Οι αβεβαιότητες που επικρατούν σε σχέση με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που θα λάβουν χώρα μέσα στην εβδομάδα, προεξοφλούν υποτονική συμμετοχή από πλευράς των ιδιωτών προμηθευτών και τιμές που δύσκολα θα αποκλίνουν από τα επίπεδα εκκίνησης των 37,7 ευρώ/μεγαβατώρα, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό που επικράτησε στη δεύτερη δημοπρασία (Ιανουαρίου) και οδήγησε τις τιμές στα υψηλά των 41,04 – 41,14 ευρώ η μεγαβατώρα. Το ενδιαφέρον από επενδυτικής πλευράς εστιάζεται στην επόμενη δημοπρασία (Σεπτέμβριος), η οποία θα επαναπροσδιορισθεί στη βάση καλύτερων όρων για εκείνους, τόσο ως προς τις ποσότητες όσο και ως προς την τιμή εκκίνησης. Ο επαναπροσδιορισμός της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας του Σεπτεμβρίου προβλέπεται από τον υφιστάμενο νόμο, θα γίνει τον Ιούνιο από τη ΡΑΕ και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι χαμηλότερη μέχρι και τέσσερις μονάδες, αφού δεν θα περιλαμβάνει κόστος για Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) καθώς ο ισχύων μεταβατικός μηχανισμός λήγει στα τέλη Απριλίου. Ο επαναπροσδιορισμός των ποσοτήτων που θα δημοπρατηθούν θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, οι οποίοι φέρεται να έχουν υποχωρήσει από την αρχική τους θέση για 20% από το 13% της λιγνιτικής, υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ που προβλέπει η υφιστάμενη συμφωνία το 2017 και 33% για το 2018, όπως και το 2019. Το προσχέδιο του μνημονίου στη βάση του οποίου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα προβλέπει ποσοστό 16% για το 2017, 19% για το 2018 και 22% για το 2019. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες προμηθευτές όπως και οι λοιποί συμμετέχοντες (έμποροι και βιομηχανίες) θα έχουν στη διάθεσή τους τον Σεπτέμβριο ποσότητες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος αυξημένες κατά 7% σε σύγκριση με τις αναμενόμενες.

Με αυτά τα δεδομένα, για μετά τον Σεπτέμβριο αναμένεται και η ένταση του ανταγωνισμού και της κινητικότητας των καταναλωτών, καθώς η πλευρά των ιδιωτών αναμένει την οριστική συμφωνία με τους πιστωτές. Σε ό,τι αφορά τα μερίδια, συνολικά το ιδιωτικό κομμάτι της αγοράς συγκεντρώνει ποσοστό 12,5%. Για να επιτευχθεί ο δεσμευτικός στόχος του μνημονίου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 74,25% στο τέλος του έτους, θα πρέπει το μερίδιο των ιδιωτών να αυξηθεί κατά 13,25% μέσα στο επόμενο οκτάμηνο, κάτι που εμφανίζεται ανέφικτο. Η μη επίτευξη των συνολικότερων στόχων για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω από 50% το 2019 έχει, εξάλλου, προεξοφληθεί από τους πιστωτές, γι’ αυτό και επανέφεραν την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή