Μείωση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Μείωση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα βαθιά μπαίνει από σήμερα η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στο Χίλτον, καθώς η κυβέρνηση έστειλε χθες το βράδυ τις παρατηρήσεις της στα κείμενα των μνημονίων, του ευρωπαϊκού και του ΔΝΤ, τα οποία προσδιορίζουν τα μέτρα του 2% του ΑΕΠ, για το 2019 και 2020, τα αντίμετρα που θα ληφθούν εφόσον υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις όπως η πώληση φαρμάκων εκτός φαρμακείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αντίμετρα περιλαμβάνουν 1% του ΑΕΠ φορολογικές ελαφρύνσεις και 1% του ΑΕΠ αυξήσεις δαπανών.

Από τα φορολογικά, ποσοστό 0,8% του ΑΕΠ, περίπου 1,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο μνημονίου του ΔΝΤ, σχεδιάζεται να προέλθει από μειώσεις φορολογικών συντελεστών εισοδήματος, ενώ 0,1% του ΑΕΠ (180 εκατ.) προβλέπεται να αντιστοιχεί σε μειώσεις φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και άλλο 0,1% του ΑΕΠ (180 εκατ.) από μείωση του ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς, στον ΕΝΦΙΑ η ελάφρυνση θα είναι πολύ μικρή, εφόσον υπάρξει, ενώ η έμφαση αποφασίστηκε να δοθεί στη φορολογία εισοδήματος.

Στον τομέα των δαπανών προβλέπεται αύξηση κυρίως στο πλαίσιο του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, ενώ αναμένεται επίσης η επιχορήγηση σχολικών γευμάτων και η τόνωση επενδύσεων σε δημόσια έργα. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων, εκτός από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, επανέρχεται το θέμα της δυνατότητας πώλησης φαρμάκων over the counter, δηλαδή εκτός φαρμακείων.

Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον, συζητήθηκαν το ενεργειακό και οι ιδιωτικοποιήσεις, όπου και διαπιστώθηκαν κάποια πρώτα «αγκάθια», αν και υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγων διαβεβαίωνε ότι στο τέλος δεν θα είναι αυτά που θα χαλάσουν τη συμφωνία. «Είμαστε σε καλό δρόμο» είπε, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν πράγματα στα οποία η συζήτηση ίσως σκαλώσει και θα μας πάρει ώς το πρωί, αλλά αυτά δεν θα είναι το υπερταμείο και οι ιδιωτικοποιήσεις». Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ότι «τελικά θα κλείσουμε».

Συγκεκριμένα, ένα από τα θέματα στα οποία η κυβέρνηση θέλει να υπάρξουν διασφαλίσεις είναι η θέσπιση ενός μηχανισμού, μέσω του οποίου θα μπορεί να επηρεάσει την πολιτική των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στη σχετική θυγατρική δημοσίων συμμετοχών του υπερταμείου (ΕΔΗΣ), Χαρακτηριστικά, ο υψηλόβαθμος παράγων μίλησε για ένα γραφείο σχεδιασμού, το οποίο θα μπορεί π.χ. να καθορίζει ποια πολιτική θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στα λιμάνια.

Δεύτερο ανοιχτό θέμα είναι ποιες ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στην ΕΔΗΣ, καθώς η κυβέρνηση θέλει να εξαιρεθούν ορισμένες από τη σχετική λίστα. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, η νέα λίστα θα προωθηθεί και πάλι στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Επίσης, συζητήθηκε πώς γενικότερα θα προωθηθούν ταχύτερα οι ιδιωτικοποιήσεις.

Στα επιμέρους, έγινε αναφορά στο Ελληνικό και η ελληνική πλευρά έδωσε διαβεβαιώσεις ότι τα προβλήματα με τις δασικές εκτάσεις λύνονται σιγά σιγά, ενώ θα ακολουθήσει και η επίλυση όσων αφορούν την αρχαιολογία.

Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, μετά τη δίωρη περίπου συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις χθες το βράδυ στο Χίλτον, έχει στα χέρια της τα κείμενα του ευρωπαϊκού μνημονίου, περίπου 40 σελίδων, του ΔΝΤ που δεν ξεπερνά τις 5 σελίδες, καθώς και τα αντίστοιχα τεχνικά κείμενα.

Η κατ’ αρχήν συζήτηση θα γίνει σε τεχνικό επίπεδο και ό,τι δεν καταστεί δυνατόν να λυθεί εκεί θα έρθει στους υπουργούς. Σημειώνεται ότι το κείμενο του ΔΝΤ δεν περιέχει βεβαίως ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, ούτε χρηματοδοτικό κομμάτι, καθώς ακόμη εκκρεμεί η απόφαση συμμετοχής του στο πρόγραμμα.

Για μικροδιαφορές στο πακέτο των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων που μέχρι την Παρασκευή θα κλείσουν έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς. Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, οι θεσμοί φέρονται να έχουν υποχωρήσει στην αρχική τους πρόταση να συμπεριληφθεί στη συμφωνία δέσμευση της Ελλάδας για πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων εάν χρειαστεί αλλά και ελαστικοί ως προς το όριο του 40% πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή