Σύντομα η συμφωνία εκτιμούν Βερολίνο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σύντομα η συμφωνία εκτιμούν Βερολίνο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, που εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος συμμερίζονται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Βερολίνο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προβλέπει πως «σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για την αποδέσμευση των νέων δόσεων των δανείων, την επομένη της επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

«Επί της ουσίας, η αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη έχει στόχο η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, αυτό παραμένει η προϋπόθεση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα βοήθειας όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ», δήλωσε ο Γενς Σπαν, ένας από τους Γερμανούς υφυπουργούς Οικονομικών.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις δήλωσε πως υπάρχει η βάση για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement- SLA) σύντομα. «Παραμένω αισιόδοξος ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης.

Επίσης, ανέφερε ότι μετά το SLA τα επόμενα βήματα (σ.σ. δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους) αφορούν κυρίως τους δανειστές και η Κομισιόν δεν ανήκει σε αυτούς. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι μπορεί να περιμένει κανείς αποφάσεις για εκταμίευση πιθανά στο Eurogroup του Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε ότι η Κομισιόν δουλεύει με βάση τις συνθήκες του ESM, που προβλέπουν συνεργασία με την ΕΚΤ και όπου είναι δυνατόν με το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα αποδίδει σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, δίνοντας ως παράδειγμα το πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ το 2016 έναντι του στόχου για 0,5% του ΑΕΠ. «Βλέπουμε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και είμαστε αισιόδοξοι ότι η χώρα θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο το 2017 αλλά και το 3,5% του ΑΕΠ το 2018», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή