Δεδομένη η αύξηση φόρων κατά 1,8 δισ.

Δεδομένη η αύξηση φόρων κατά 1,8 δισ.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιβαρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος ύψους 1% του ΑΕΠ ή, διαφορετικά, κατά 1,8 δισ. ευρώ, είναι το μόνο σίγουρο «πακέτο» που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια. Η υποσχετική για ελαφρύνσεις και δη στη μεσαία τάξη θα ενεργοποιηθεί εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να ξεπεράσει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Για τα χαμηλά εισοδήματα, η εφαρμογή των «καλών» μέτρων απλώς θα περιορίσει τις επιβαρύνσεις.

Οπως προαναφέρθηκε, εφόσον καταστεί δυνατή η εφαρμογή των «καλών» μέτρων, θα μειωθεί ο κατώτερος φορολογικός συντελεστής της κλίμακας εισοδήματος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και θα διαμορφωθεί στο 20%.

Ταυτόχρονα, θα τροποποιηθεί και η κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης με μηδενισμό του πρώτου συντελεστή (ανέρχεται στο 2,2%) που αφορά εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ και μειώσεις των συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια.

Οι αλλαγές αυτές ακόμα και με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους πιστωτές της χώρας, θα οδηγήσουν σε ελαφρύνσεις τα εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω συγκριτικά με τους φόρους που πληρώνουν σήμερα. Αντίθετα, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους από το 2020, που κυμαίνονται μεταξύ 400-650 ευρώ, ανάλογα με το αν θα εφαρμοστούν μόνο τα μέτρα ή και τα αντίμετρα.

Στην περίπτωση που εφαρμοστούν μόνο τα «κακά» μέτρα:

• Το σύνολο των φορολογουμένων θα πληρώσει υψηλότερο φόρο συγκριτικά με σήμερα. Μάλιστα 1 εκατ. φορολογουμένων, που σήμερα καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο, θα πληρώσει αυξημένους φόρους έως και 650 ευρώ.

Για παράδειγμα, ιδιωτικός υπάλληλος, με μηνιαίο εισόδημα 715 ευρώ, σήμερα πληρώνει στην εφορία 300 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.685 ευρώ (από 8.636 σήμερα), ο φόρος του θα είναι υπερτριπλάσιος και θα ανέλθει στα 950 ευρώ. Δηλαδή θα χάσει 1,3 μισθό.

Αντίστοιχα, όλες οι κατηγορίες φορολογουμένων ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατάστασης ή των αριθμών των παιδιών (καθώς το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου) θα επιβαρυνθούν από την εφαρμογή των μέτρων.

Στην περίπτωση που εφαρμοστούν τα μέτρα και τα αντίμετρα:

• Τα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν. Ωστόσο, με την εφαρμογή των καλών μέτρων (μείωση κατώτερου φορολογικού συντελεστή και μείωση εισφοράς αλληλεγγύης), οι επιβαρύνσεις περιορίζονται.

• Φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα έχουν μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα. Και αυτό, καθώς η νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης «λειτουργεί» υπέρ της μεσαίας τάξης και των υψηλότερων εισοδηματικών τάξεων, που τα τελευταία χρόνια σήκωσαν τα βάρη των μνημονίων.

Ετσι, για παράδειγμα:

• Φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ (χωρίς παιδιά) πληρώνει σήμερα στην εφορία (φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) το ποσόν των 6.176 ευρώ. Με την εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου ορίου (στις 5.685 ευρώ), τη μείωση του κατώτερου συντελεστή και της κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης, ο φόρος θα μειωθεί και θα διαμορφωθεί στις 6.050 ευρώ.

• Φορολογούμενος με εισόδημα 60.000 ευρώ (χωρίς παιδιά) πληρώνει σήμερα στην εφορία 21.326 ευρώ.

Με μέτρα και αντίμετρα, ο φόρος μειώνεται στις 20.950 ευρώ.

• Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ (χωρίς παιδιά) πληρώνει σήμερα στην εφορία 2.676 ευρώ. Με μέτρα και αντίμετρα ο φόρος αυξάνεται στις 2.750 ευρώ.

• Φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ (χωρίς παιδιά) πληρώνει σήμερα στην εφορία 300 ευρώ. Με μέτρα και αντίμετρα ο φόρος αυξάνεται στα 750 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή