Φωτογραφική διάταξη διαγραφής προστίμων από λαθρεμπόριο

Φωτογραφική διάταξη διαγραφής προστίμων από λαθρεμπόριο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή η απόπειρα για δεύτερη φορά κατάθεσης «φωτογραφικής» τροπολογίας από βουλευτή της συμπολίτευσης με την οποία επιδιώκεται η απαλλαγή από πρόστιμα αποκρατικοποιημένων εταιρειών, ακόμη και αν αυτά είχαν επιβληθεί για υποθέσεις λαθρεμπορίας.

Η επίμαχη τροπολογία, που υπογράφεται από τον βουλευτή Κοζάνης Δημ. Δημητριάδη, προβλέπει ότι πρόστιμα ή λοιπές επιβαρύνσεις που τυχόν καταλογίζονται σε αποκρατικοποιημένους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και για «εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας», δεν θα επιβαρύνουν τον επενδυτή, «εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν». Ιδια τροπολογία, με ελαφρώς τροποποιημένες φραστικές διατυπώσεις σε ορισμένα σημεία, είχε καταθέσει ο κ. Δημητριάδης – από κοινού τότε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρ. Κάτση και Απ. Καραναστάση. Τότε, υπό το βάρος των επίσης εντόνων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, η τροπολογία είχε αποσυρθεί. Ανάλογης έντασης ενστάσεις διατυπώθηκαν και χθες: «Πρόκειται για κομπίνα εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Είναι η τροπολογία της μεγάλης κομπίνας», είπε ο κ. Β. Κεγκέρογλου (Δημ.Συμπαράταξη).

«Νομίζω ότι αυτό που είπε ο κ. Κεγκέρογλου δεν έχει κάποια αλήθεια», σχολίασε από την πλευρά της η παριστάμενη υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου και δήλωσε πως την κάνει αποδεκτή. «Η τροπολογία δεν είναι αθώα», σχολίασε αμέσως ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος. «Τι είναι αυτά τα χάλια; Ποιοι κρύβονται εδώ; Να μας πείτε τι ποσό και ποιους αφορά. Δεν μπορούμε να προσθέτουμε τέτοια ρουσφέτια», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ν. Δένδιας. «Κάνω έκκληση στον υπουργό Οικονομίας να μη δεχτεί την τροπολογία», σχολίασε με τη σειρά του εκ μέρους του Ποταμιού ο κ. Σπ. Δανέλλης.

Οσο διαρκούσαν οι τοποθετήσεις αυτές, στα υπουργικά έδρανα ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου (σε νομοσχέδιο αρμοδιότητας του οποίου κατατέθηκε η τροπολογία) και η κυρία Παπανάτσιου έδειχναν να συζητούν για το ζήτημα που είχε προκύψει. Λίγο αργότερα η υφυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα, ενώ έως αργά το απόγευμα και παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Παπαδημητρίου (ο οποίος σύμφωνα με το τυπικό του Κανονισμού της Βουλής ήταν ο μόνος αρμόδιος για να δηλώσει αν κάνει αποδεκτή την τροπολογία) απέφευγε να τοποθετηθεί.

Χαρακτηριστική περίπτωση εταιρείας που έχει αποκρατικοποιηθεί και στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο με δικαστική απόφαση για παραβάσεις που βαρύνουν προηγούμενη διοίκηση αλλά καλείται να το πληρώσει ο υφιστάμενος ιδιοκτήτης της, εν προκειμένω ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, είναι η ΣΕΚΑΠ. Στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο το 2008 για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές (λαθρεμπόριο κατ’ ευφημισμόν), που με τις προσαυξήσεις ανέρχεται πλέον σε 38 εκατ. ευρώ. Το 2008 μέτοχοι της ΣΕΚΑΠ ήταν η Αγροτική Τράπεζα και η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) ενώ το 2013 η εταιρεία πέρασε στον έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη. Ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέφυγε πριν από μερικές εβδομάδες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή