Αξιολόγηση: Το πλαίσιο για τις εταιρίες «κόκκινων» δανείων, σημείο τριβής κυβέρνησης – θεσμών

Αξιολόγηση: Το πλαίσιο για τις εταιρίες «κόκκινων» δανείων, σημείο τριβής κυβέρνησης – θεσμών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει προκαλέσει την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι θεσμοί ζήτησαν χθες την αλλαγή του πλαισίου δανειοδότησης των εταιρών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, αλλά και άλλες στοχευμένες αλλαγές, προκειμένου αυτό να γίνει ευέλικτο και αποτελεσματικότερο.

Ωστόσο οι προτεινόμενες αλλαγές προκαλούν την αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία θεωρεί ότι το εν λόγω ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί και δεν υπάρχει κανένας λόγος αλλαγών, με αποτέλεσμα να απειλεί  την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Οι θεσμοί ζητούν ο νόμος για τις εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων να αλλάξει με την ενσωμάτωση των προτάσεων της ανεξάρτητης εταιρίας συμβούλων Octane στην οποία είχε ανατεθεί να αξιολογήσει τον νόμο και να εντοπίσει προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Τράπεζας της Ελλάδος και των θεσμών προκειμένου να βρεθεί λύσει στο πρόβλημα.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις εταιρίες «κόκκινων» δανείων, που θεσμοθετήθηκε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών, κρίνεται ως υπερβολικά γραφειοκρατικό, εξ ου και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αδειοδότηση εταιρειών για τον σκοπό αυτό. Μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί μόνον τρεις άδειες δημιουργίας εταιριών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι τρεις θυγατρικές τραπεζών.

Η αναποτελεσματικότητα του νόμου είχε οδηγήσει την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως είχε γράψει η «Κ» (9/2/2016)  στην ανάθεση σε εξειδικευμένο σύμβουλο, την Octane, της αξιολόγησης του νομικού πλαισίου για τις εταιρίες «κόκκινων» δανείων και την διατύπωση προτάσεων για την καλύτερη λειτουργία του νομικού πλαισίου.

Σημειώνεται ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σήμερα ξεπερνούν τα 100 δις. ευρώ, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες. Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί με συγκεκριμένους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων στο Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και η επίτευξη των στόχων αυτών είναι απολύτως απαραίτητη για την επιτυχή αντιμετώπιση της δοκιμασίας των stress test που θα πραγματοποιηθούν το 2018 από την ΕΚΤ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή