Απελευθέρωση Κυριακών με κυβερνητική απόφαση ζητούν οι πιστωτές

Απελευθέρωση Κυριακών με κυβερνητική απόφαση ζητούν οι πιστωτές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρόλος που θα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον καθορισμό των Κυριακών, αλλά και των περιοχών όπου θα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα, φαίνεται να αποτελεί το σημείο τριβής ανάμεσα σε δανειστές και ελληνική κυβέρνηση. Οι μεν δανειστές ζητούν ο καθορισμός των Κυριακών και ο χαρακτηρισμός των τουριστικών περιοχών να γίνεται από την κεντρική διοίκηση, το δε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αντιπροτείνει το βάρος αυτό να πέφτει στους αντιπεριφερειάρχες. Αυτό, πάντως, στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι ότι το θέμα ανακινείται εκ νέου προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και να επεκταθεί η απελευθέρωση αυτή στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου, οι δανειστές ζητούν σε ό,τι αφορά τις Κυριακές τα εξής:

• Αρση του περιορισμού που προβλέπει ότι τα καταστήματα άνω των 250 τ.μ. που ανήκουν σε αλυσίδες, είναι shop in shop και βρίσκονται σε εμπορικά ή εκπτωτικά κέντρα δεν επιτρέπεται να λειτουργούν πέραν των 8 Κυριακών που ισχύουν πανελλαδικά.

• Λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές κατά την τουριστική περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου στις τουριστικές περιοχές. Ως τουριστικές περιοχές θα ορίζονται όσες έχουν πάνω από 2.000 κλίνες ή όπου το ποσοστό κλινών προς κατοίκους υπερβαίνει το 8%.

• Τροποποίηση του νόμου 1892/1990 ώστε στις τουριστικές περιοχές να επιτρέπεται η λειτουργία τις Κυριακές και των σούπερ μάρκετ. Σήμερα στις περιοχές αυτές επιτρέπεται να ανοίγουν μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων (π.χ. κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μίνι μάρκετ).

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που φέρεται να έχει δώσει το υπουργείο Οικονομίας προς τους μικρομεσαίους εμπόρους, θα επιμείνει ώστε οι σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τους αντιπεριφερειάρχες σε αντίθεση με ό,τι ζητούν οι δανειστές. Επίσης, το υπουργείο φέρεται να αντιπροτείνει η τουριστική περίοδος να αφορά λιγότερους μήνες, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο ή από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις από την πλευρά τους εμφανίζονται θετικές στο ενδεχόμενο διεύρυνσης του ιστορικού κέντρου, έτσι ώστε τα εμπορικά καταστήματα να μην είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές μόνο στο Μοναστηράκι. Προτείνουν, επίσης, όσες επιχειρήσεις αυξήσουν κατά την εξάμηνη τουριστική περίοδο την απασχόληση ή τις εργατοώρες κατά τουλάχιστον 17% να λαμβάνουν ειδικό σήμα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, αναμένεται να αποφασίσει το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή, 7 Μαΐου (ημέρα κατά την οποία επιτρέπεται η λειτουργία καθώς πρόκειται για την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων που ξεκινούν σήμερα) και συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 17ης Μαΐου που έχουν ήδη προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή