Σύμφωνο μακροχρόνιας επενδυτικής συνεργασίας με Κίνα

Σύμφωνο μακροχρόνιας επενδυτικής συνεργασίας με Κίνα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προχωρημένες συζητήσεις με στόχο την υπογραφή συμφώνου μακροχρόνιας οικονομικής συνεργασίας στα μέσα Μαΐου βρίσκονται Αθήνα και Πεκίνο. Το σύμφωνο, που ενδέχεται να περιλαμβάνει όχι μόνον συγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες αλλά και μηχανισμό χρηματοδότησης, προγραμματίζεται να υπογραφεί κατά τη διάρκεια του Φόρουμ για τη Διεθνή Συνεργασία, στο πλαίσιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού (One Belt One Road ή OBOR), που πρόκειται να λάβει χώρα στο Πεκίνο στις 14 και 15 Μαΐου.

Στρογγυλή τράπεζα

Το φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών υπό τη φιλοξενία του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, αναμένεται να συνοδευθεί από ανάλογες συμφωνίες και με άλλα κράτη. Συμμετοχή στη στρογγυλή τράπεζα ηγετών έχουν δηλώσει ήδη άνω των 28 αρχηγών κρατών, ενώ θα πραγματοποιηθούν εργασίες που θα εστιάσουν στον συντονισμό των πολιτικών, στην ανάπτυξη των υποδομών, στην προαγωγή του εμπορίου και στην οικονομική ενοποίηση.

Τον ελληνικό «φάκελο» συνδιαμορφώνουν για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς το υπουργείο Οικονομίας, και ειδικότερα ο υφυπουργός Οικονομικών Στέργιος Πιτσιόρλας σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, και η κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες, ο ορίζοντας της συγκεκριμένης οικονομικής συμφωνίας ενδέχεται να προσδιοριστεί σε βάθος τριετίας και η εν δυνάμει αξία του επιχειρείται να προσμετρείται σε δισεκατομμύρια. Μεταξύ των έργων που φέρονται ως κοινού ενδιαφέροντος είναι η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού, μια μεγάλη συνεργασία για τη συμμετοχή μεγάλου κινεζικού ομίλου σε επένδυση σε ελληνικό τουριστικό συγκρότημα, ένα κομβικό project στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και ενεργειακές αλλά και λιμενικές/ναυτιλιακές δράσεις. Οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις από τις δύο πλευρές έχουν ήδη προχωρήσει σε εκτεταμένες επαφές, ενώ κοινωνός ορισμένων εκ των σχεδίων αυτών είναι τόσο ο ΣΕΒ όσο και το Ελληνοκινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο. Το τελευταίο διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο στη συγκέντρωση, επεξεργασία και προώθηση εισηγητικών προτάσεων για επενδυτικά σχέδια αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Κατά πληροφορίες, έχουν ήδη αξιολογηθεί και προωθηθεί αρμοδίως περισσότερα από δέκα τέτοια business plan.

Το Φόρουμ για τη Διεθνή Συνεργασία στο Πεκίνο θα είναι η υψηλότερου επιπέδου εκδήλωση για τον Δρόμο του Μεταξιού από την παρουσίαση της πρότασης πριν από τρία χρόνια και φιλοδοξεί να αποτελέσει κομβική πλατφόρμα διεθνούς συνεργασίας.

Η πρωτοβουλία «Belt and Road» εγκαινιάστηκε από τον Σι Τζινπίνγκ το 2013 και έκτοτε περισσότερες από 40 χώρες και φορείς έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με την Κίνα. Το 2016 οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις στις 53 χώρες κατά μήκος των οδών του Μεταξιού ανήλθαν σε 14,53 δισ. δολάρια και το ύψος των εμπορικών συμβάσεων με κινεζικές επιχειρήσεις και ομίλους από τις 61 εμπλεκόμενες χώρες έφτασε τα 126,03 δισ. δολάρια.

Η Αθήνα

Η Αθήνα προσβλέπει σε άμεση αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα και αποδίδει μεγάλη σημασία στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο. Στη σύνοδο κορυφής έχουν επιβεβαιώσει πως θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και αρχηγοί κρατών από την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Σερβία, την Ισπανία, την Πολωνία, το Καζαχστάν, το Ουζμπεκιστάν, την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, τη Λευκορωσία και το Βιετνάμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή