Η κυβερνητική προπαγάνδα για το επίτευγμα

Η κυβερνητική προπαγάνδα για το επίτευγμα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο λάθος της σημερινής κυβέρνησης θα αποδειχθεί αυτό για το οποίο περηφανεύεται περισσότερο. Το υψηλό πλεόνασμα θα αποδειχθεί ολέθριο σφάλμα, που προέκυψε από συνδυασμό άγνοιας και έχθρας προς τη μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα. Δεν το περίμεναν, προσπαθούν να το αξιοποιήσουν, θα αποδειχθεί λάθος. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση «πέτυχε» πλεόνασμα τριπλάσιο από τις δεσμεύσεις βλάπτει και επειδή δίνει το πρόσχημα για να μην εφαρμόσει άλλες υποχρεώσεις που αφορούν την ενίσχυση επενδύσεων.

Αλλωστε, ο τρόπος που κατάφερε το «επίτευγμα» είναι γνωστός: περικοπή συντάξεων, αύξηση εισφορών, περιορισμός δημοσίων επενδύσεων και, κυρίως, αύξηση της φορολογίας.

Το παράδοξο είναι ότι η πραγματικότητα αυτή, κατά την κυβέρνηση, δεν υπάρχει. Αντίθετα, στον κόσμο που ζει «δεν έχουν αυξηθεί οι φόροι, παρά ελάχιστα». Οι αυξήσεις φόρων –και όλα τα κακά– έχουν γίνει από τους «άλλους»! Και η προπαγάνδα αυτή πιάνει σε μια κοινή γνώμη με περιορισμένη μνήμη…

Από τον Ιούλιο του 2015 έως σήμερα, τα μέτρα που επιβάρυναν τους ασφαλισμένους ήταν πολλά. Αυξήθηκαν οι εισφορές στις κύριες συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) από το 4% στο 6%. Επιβλήθηκε εισφορά 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Αύξηση εργοδοτικών εισφορών για την επικουρική ασφάλιση από το 3% στο 3,5% για μισθωτούς και επαγγελματίες. Επιβλήθηκε εργοδοτική εισφορά του Δημοσίου 3,33% για τον κλάδο κύριας σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων που διορίστηκαν έως 31/12/1992. Εισφορά 14% στο καθαρό δηλωτέο εισόδημα 650.000 αγροτών που είναι ασφαλισμένοι του τέως ΟΓΑ, για κύρια σύνταξη. Εισφορά 20% στο εισόδημα ελευθέρων επαγγελματιών, εισφορά 6,9% στο εισόδημα ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών για περίθαλψη. Εισφορά 7% στο εισόδημα δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών κ.ά. υπέρ του κλάδου επικουρικής σύνταξης.

Το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν φόροι. Οπως ο συντελεστής ΦΠΑ από 23% στο 24%, αλλά και μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από τον μειωμένο συντελεστή 13% στον 24%. Τρόφιμα, εστίαση, μεταφορές κ.ά. έγιναν πιο ακριβά. Αυξήθηκαν οι συντελεστές της (προσωρινής υποτίθεται) εισφοράς αλληλεγγύης, με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 2,8% στο 10%. Αυξήθηκαν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, με τον ανώτατο συντελεστή να είναι στο 45%, ενώ παράλληλα μειώθηκε η έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από 2.100 ευρώ σε 1.900 ευρώ.

Το εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα φορολογείται με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και 45%. Αυξήθηκαν οι συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια, καθώς και η προκαταβολή φόρου για τους επαγγελματίες από το 55% στο 100%.

Αυξήθηκε ο φορολογικός συντελεστής επιχειρηματικών κερδών από 26% σε 29% και ο συντελεστής φορολόγησης μερισμάτων από 10% σε 15%.

Αυξήθηκε ο συντελεστής φόρου πολυτελούς διαβίωσης από 10% στο 13%, ενώ επιβλήθηκε φόρος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, 5% στη σταθερή τηλεφωνία και στο Ιντερνετ. Αυξήθηκε ο φόρος στα οινοπνευματώδη ποτά, στα τσιγάρα, στην μπίρα και επιβλήθηκε φόρος στο κρασί και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Αυξήθηκε ο φόρος στα καύσιμα και επιβλήθηκε φόρος στον καφέ.

Οσους η κυβέρνηση θεωρεί «εχθρούς του λαού» δεν είχαν τολμήσει μια τέτοια φορολογική επέλαση. Θα συνεχίσει, όμως, να θεωρείται ότι εκείνοι αύξησαν τη φορολογία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή