ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού: Aπίθανη η ανάπτυξη 2,7% – κίνδυνος νέας ύφεσης

grafeio-proypologismoy-apithani-i-anaptyxi-2-7-amp-8211-kindynos-neas-yfesis-2187891

Καθόλου αισιόδοξα δεν είναι τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως η ελληνική οικονομία παραμένει σε μία ασταθή κατάσταση που απειλεί να μετατραπεί σε νέα ύφεση, ενώ προειδοποιεί ότι «φαίνεται πλέον απίθανη η ανάπτυξη 2,7% που πρόβλεπε ο Προϋπολογισμός για το 2017».

Η έκθεση αναφέρει πως η κατάσταση στις επενδύσεις, οι εξαγωγές που αδυνατούν να παίξουν τον ρόλο ατμομηχανής, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο «έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που επενδύθηκαν στο τρέχον μνημόνιο και επομένως μπορεί να οδηγήσουν σε ολική ανατροπή των δεδομένων του με απρόβλεπτες συνέπειες».

Την «απογοητευτική» εικόνα της οικονομίας την αποδίδει μεταξύ άλλων σε εσφαλμένους χειρισμούς (π.χ. κατάργηση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ») και τις καθυστερήσεις στην κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη – ιδιωτικοποιήσεις και τη φορολογία.

Χαρακτηρίζει «θετικό πρώτο βήμα» μία πιθανή επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας με τους θεσμούς, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την μελλοντική έξοδο της χώρας στις αγορές.