Τουρισμός: Πιθανή η αύξηση αφίξεων, αβέβαιη η βελτίωση εσόδων

Τουρισμός: Πιθανή η αύξηση αφίξεων, αβέβαιη η βελτίωση εσόδων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ιστορικό υψηλό προβλέπεται να καταγράψει φέτος ο ελληνικός τουρισμός σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επισκεπτών. Ωστόσο, ουδείς είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να εκτιμήσει το κατά πόσον η θετική αυτή εξέλιξη θα αποτυπωθεί και στα έσοδα ή αν θα επαναληφθεί το περυσινό φαινόμενο, όταν οι επισκέπτες αυξήθηκαν μεν, αλλά τα τουριστικά έσοδα υποχώρησαν.

Σε χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους του Τύπου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και επόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσoς, τόνισε ότι για φέτος η πληρότητα και οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία θα ανέλθουν σε επίπεδο ρεκόρ. Η αισιοδοξία των ξενοδόχων είναι τέτοια, που γίνεται λόγος ακόμα και για 1 εκατ. περισσότερους τουρίστες σε σύγκριση με πέρυσι. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» των εσόδων, ο κ. Ρέτσος δεν θέλησε να προβεί σε κάποια εκτίμηση, καθώς όπως είπε, οι προκρατήσεις που έγιναν και αφορούν το 50% των διαθέσιμων δωματίων των ξενοδοχείων προσφέρθηκαν με εκπτωτικές τιμές και προσφορές. Πάντως, εισπράξεις 14,5 δισ. ευρώ θεωρούνται εφικτές. Ο Ιούλιος θα είναι ο μήνας που οι φορείς του κλάδου θα μπορούν να κάνουν ασφαλή πρόβλεψη και για τα έσοδα.

Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας του ΣΕΤΕ αναμένεται να είναι η επιχειρούμενη διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, που αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος, οι ρυθμίσεις που θα αποφασιστούν θα πρέπει να διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να εξασφαλίζουν και την ελκυστικότητα του κλάδου για επενδύσεις. Ανοικτό είναι και το ζήτημα του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, με τον κ. Ρέτσο να σημειώνει ότι αν αυτό τελικά εφαρμοστεί, θα πρέπει να γίνει το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, ώστε να μην υπάρξει ζήτημα με την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, που ήδη λειτουργεί με κατά 7% υψηλότερο ΦΠΑ από τις ανταγωνίστριες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή