Εντυπωσιακά τα πρόστιμα, απογοητευτικές οι εισπράξεις

Εντυπωσιακά τα πρόστιμα, απογοητευτικές οι εισπράξεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ποσά των προστίμων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δύο χρόνια από τις ελεγκτικές αρχές είναι άκρως εντυπωσιακά. Μόνο για πράξεις λαθρεμπορίας οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επέβαλαν πρόστιμα 611,7 εκατ. ευρώ, ενώ στις λίστες εντοπίστηκαν αδήλωτα ποσά στα οποία επιβλήθηκαν φόροι ύψους 555,68 εκατ. ευρώ.

Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι όμως τα νούμερα για τις εισπράξεις ή διαφορετικά τα ποσά που εισήλθαν στον κρατικό κορβανά από τα πρόστιμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία κοινοποιήθηκαν στη Βουλή κατόπιν ερώτησης του βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη, στα ταμεία εισέρρευσε μόλις 5,1% των προστίμων δηλαδή 31,19 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο, ενώ από τις λίστες το 14,4%.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή (απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη), τα οποία ήταν εμφανώς «φουσκωμένα» σε σχέση με τα στοιχεία που παρέδωσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου.

Η χαμηλή εισπραξιμότητα τόσο στο σκέλος των φόρων όσο και των προστίμων αποτελούσε πάντα πρόβλημα στο υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα οι δανειστές της χώρας έχουν ζητήσει επανειλημμένως να βελτιωθούν τα συστήματα και οι ακολουθούμενες διαδικασίες ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου. Ωστόσο, εάν και έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και δείχνει τη γύμνια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Από περαίωση σε ρύθμιση

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ένας σημαντικός λόγος της χαμηλής εισπραξιμότητας είναι και οι ρυθμίσεις (και παλαιότερα οι περαιώσεις) που δεν βοηθούν στη δημιουργία φορολογικής συνείδησης. Ακόμα και με τον πρόσφατο νόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού δίνεται η δυνατότητα να καταβάλουν φόρους και πρόστιμα σε 120 δόσεις.

Ακόμα και για τους φορολογουμένους που εντοπίστηκαν στις περιβόητες λίστες, θεσπίστηκε ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία λήγει στα τέλη Μαΐου. Οσοι ενταχθούν στη ρύθμιση, θα έχουν μείωση στον φόρο και στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τη φορολογική αρχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έλαβε ο κ. Κακλαμάνης από το υπουργείο Οικονομικών, τα τελευταία δύο χρόνια οι εισπράξεις από τις λίστες δεν ξεπερνούν το 15% των ποσών που έχουν βεβαιωθεί από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

1. Λίστα Λαγκάρντ

• To 2015 βεβαιώθηκαν 179,2 εκατ. ευρώ ενώ εισπράχθηκαν μόλις 26,98 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόλις το 15%.

• Το 2016 βεβαιώθηκαν 46,82 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 6,1 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό περιορίστηκε στα 12,7%.

2. Λίστα Μπόργιανς

• To 2016 βεβαιώθηκαν 3,5 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 137,8 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή, εισπράχθηκε μόλις το 4,4% των προστίμων.

3. Εμβάσματα

• To 2015 βεβαιώθηκαν 123,2 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 17,52 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόλις το 14,2%.

• Το 2016 βεβαιώθηκαν 103,79 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 2,8 εκατ. ευρώ δηλαδή, μόλις το 2,7% των προστίμων.

4. Offshore

• To 2015 βεβαιώθηκαν 55,09 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 20,55 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το 37,3%.

• Το 2016 βεβαιώθηκαν 44,02 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 5,8 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό περιορίστηκε στα 13,3%.

5. Συνολικά από τις λίστες

• Βεβαιώθηκαν το 2015 και το 2016 555,6 εκατ. ευρώ με το εισπραχθέν ποσό να ανέρχεται στα 80,03 εκατ. ευρώ. Δηλαδή εισπράχθηκε το 14,4% των βεβαιωθέντων ποσών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή