Θετικοί για συμφωνία, επιφυλακτικοί για χρέος οι οίκοι Moody’s και Fitch

Θετικοί για συμφωνία, επιφυλακτικοί για χρέος οι οίκοι Moody’s και Fitch

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικός είναι ο απολογισμός των οίκων αξιολόγησης Moody’s και Fitch για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, αλλά διατυπώνουν ερωτήματα για το τι θα γίνει στη συνέχεια στα πεδία της ρύθμισης του χρέους και της ανάπτυξης.

Επιφυλακτικό, εξάλλου, ήταν και το σχόλιο εκπροσώπου του  ΕSM, σε απάντησή του σε δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο Βόλφγκανγκ Πρόισλ σημείωσε ότι το κατά πόσον οι συζητήσεις που θα γίνουν για το χρέος θα οδηγήσουν στο τέλος σε ελάφρυνσή του και σε ποιο βαθμό «δεν είναι σαφές σήμερα». Υπενθυμίζει, εξάλλου, ότι με βάση την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος, το 2018, αν κριθούν απαραίτητα. Η Μοοdy’s βλέπει αυξημένες πιθανότητες για ρύθμιση του χρέους μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς και άρα για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Ταυτόχρονα, όμως, ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον θα μπορεί η Ελλάδα να συντηρεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί μακρόν και εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα περιοριστεί στο 1,5%, έναντι στόχου του προγράμματος για 2,7%. Μια αξιόλογη μείωση του χρέους, εξηγεί ο οίκος, σημαίνει ότι βελτιώνονται οι προοπτικές αποπληρωμής των πιστωτών της χώρας. Αυτό με τη σειρά του στέλνει ένα ισχυρό θετικό σήμα για την ικανότητα της χώρας να επιστρέψει στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίου.

Στην ανάλυσή της, η Moody’s σημειώνει περαιτέρω ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι πιθανό να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενισχύοντας περαιτέρω τις προοπτικές πρόσβασης στην αγορά, ενώ εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί και η εμπιστοσύνη των καταθετών.

Από την άλλη πλευρά, ο οίκος αντιμετωπίζει με επιφύλαξη, όπως και το ΔΝΤ, τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξασφαλίσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλη χρονική περίοδο.

Ειδικότερα, θεωρεί ότι φέτος και το 2018 τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι στο 2,5% του ΑΕΠ, (έναντι στόχου της κυβέρνησης για 2% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% του ΑΕΠ το 2018) κάτι που σημαίνει δημοσιονομικό κενό 0,5-1% του ΑΕΠ.

Για την ανάπτυξη η Moody’s προβλέπει ρυθμό 1,5% για φέτος, δεδομένης της αρνητικής επίδρασης που είχε η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο οίκος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα εισπράξει μια δόση της τάξεως των 8 δισ. ευρώ, κάτι που θα της επιτρέψει να εξυπηρετήσει τις υψηλές υποχρεώσεις του Ιουλίου. Η Fitch, εξάλλου, θεωρεί ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά τονίζει ότι το χρονοδιάγραμμα και το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών παραμένουν αβέβαια.

Οπως επισημαίνει, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο κοντά είναι το ΔΝΤ και ορισμένοι Ευρωπαίοι πιστωτές σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα επέτρεπε τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ, εξάλλου, θα περιέπλεκε την αξιολόγηση του προγράμματος και την εκταμίευση, σημειώνει.

Ο οίκος αναφέρει ακόμη την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή