Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα διερευνά το Πεκίνο

Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα διερευνά το Πεκίνο

8' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική φάση βρίσκονται οι διεργασίες μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου γα τη διαμόρφωση μιας νέας επενδυτικής ατζέντας, που θα αποτελέσει τη βάση ενός συμφώνου μακροχρόνιας οικονομικής συνεργασίας. Στόχος είναι το σχετικό σύμφωνο ή μνημόνιο να υπογραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Πεκίνο, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κίνα στις 14 και 15 Μαΐου, για να συμμετάσχει στο Φόρουμ για τη Διεθνή Συνεργασία στο πλαίσιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού (One Belt One Road ή OBOR), που πραγματοποιείται εκεί με σκοπό τη θεσμοθέτηση ενός διακρατικού, άτυπου, οργάνου συντονισμού και επιρροής των σχέσεων των χωρών που βρίσκονται στις ρότες των εμπορικών αξόνων που προωθεί το Πεκίνο.

Το «παρών» στη σύνοδο κορυφής των ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί εκεί την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα, αναμένεται να δώσουν πάνω από 28 αρχηγοί κρατών, ενώ θα πραγματοποιηθούν εργασίες που, μεταξύ άλλων, θα εστιάσουν στον συντονισμό των πολιτικών, την ανάπτυξη των υποδομών, την προαγωγή του εμπορίου και την οικονομική ενοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να υπογραφούν και διμερή μνημόνια συνεργασίας.

Μένει πάντως να εξακριβωθεί στην πράξη το κατά πόσον τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα θα ολοκληρωθούν εκεί ή αν ένα μέρος τους ή και συνολικά θα παραπεμφθούν για τον Σεπτέμβριο. Γιατί τότε; Διότι φέτος στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) η Κίνα θα είναι η Τιμώμενη Χώρα, κάτι στο οποίο η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία.

Τον ελληνικό φάκελο συνδιαμορφώνουν για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς το υπουργείο Οικονομίας και ειδικότερα ο υφυπουργούς Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου και βεβαίως η κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κορυφαίους κύκλους της κινεζικής διπλωματίας στην Αθήνα, «η επένδυση της Cosco στον Πειραιά αποτελεί με διαφορά το πλέον επιτυχημένο έργο συνεργασίας στις υποδομές στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Τζόου Σιαολί, πριν από μερικές μέρες, αποκάλυψε πως «τα υπό συζήτηση διμερή επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνουν πολλούς τομείς όπως η ναυπήγηση και επισκευή πλοίων, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα χρηματοοικονομικά, ο τουρισμός, τα ακίνητα κ.ά., στα οποία υπάρχει μια ενθαρρυντική δυναμική».

Η πρωτοβουλία «Belt and Road» ξεκίνησε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το 2013 και έκτοτε περισσότερες από 40 χώρες και φορείς έχουν συνάψει σχετικές συμφωνίες. Πέρυσι οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις στις 53 χώρες κατά μήκος των οδών του μεταξιού ανήλθαν σε 14,53 δισ. δολάρια.

Κι όλα δείχνουν ότι αυτή η πορεία θα συνεχίσει να έχει ανοδική τάση και το επόμενο διάστημα, γεγονός το οποίο προκύπτει ως συμπέρασμα από τις έως τώρα κινήσεις που γίνονται, προς την κατεύθυνση της σύναψης νέων συμφωνιών.

Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα διερευνά το Πεκίνο-1

Μετοχές και ομόλογα

«Χρυσή βίζα» σε Κινέζους επενδυτές που αγοράζουν ελληνικές μετοχές

Ενα βήμα πριν από τη θεσμοθέτηση πλαισίου χορήγησης «Χρυσής βίζας», μόνιμης άδειας διαμονής δηλαδή, σε μη Ευρωπαίους πολίτες και τις οικογένειές τους που αγοράζουν ελληνικές μετοχές και ομόλογα, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Σκοπός είναι η προσέλκυση Κινέζων ιδιωτών επενδυτών στην ελληνική χρηματιστηριακή και ομολογιακή αγορά.

Επιδίωξη, η οποία εφόσον αποδώσει, μπορεί να συμβάλει ώς ένα βαθμό στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω δημόσιων εγγραφών και ομολογιακών εκδόσεων, δεδομένης και της ισχυρής χρηματιστηριακής κουλτούρας που έχει καλλιεργηθεί στην αναδυόμενη αστική τάξη της Κίνας τα τελευταία έτη. Το σχέδιο βρίσκεται σε επεξεργασία εδώ και αρκετούς μήνες και έχει προς τον σκοπό αυτό γίνει εκτενής διαβούλευση και με την ΕΧΑΕ η οποία λειτουργεί συμβουλευτικά.

Τη διαχείριση του προγράμματος της «Χρυσής επενδυτικής βίζας» για λογαριασμό της κινεζικής πλευράς θα αναλάβει η Guosen Securities Company Limited. Αποτελεί κρατικά ελεγχόμενο χρηματοοικονομικό φορέα με έδρα τη Σέντζεν, όπου βρίσκεται και το ένα από τα δύο μεγάλα χρηματιστήρια της χώρας. Η Guosen διαθέτει περισσότερα απο 70 γραφεία ανά την Κίνα και 11.500 εργαζομένους, ενώ κατατάσσεται πρώτη στις αναδοχές επιχειρήσεων προς εισαγωγή στη χρηματιστηριακή αγορά και μεταξύ των κορυφαίων αναφορικά με το μερίδιο αγοράς επί του συνόλου των χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Κίνα.

Η εμπλοκή κινεζικής χρηματιστηριακής είναι αναγκαία όχι μόνον για λόγους μάρκετινγκ των ελληνικών τίτλων και χρεογράφων αλλά και κυρίως για την παρακολούθηση των πραγματικών καθαρών εισροών κεφαλαίων στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Αν και δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό το ύψος των ποσών που θα πρέπει να επενδύονται στην ελληνική κεφαλαιαγορά προκειμένου να γεννάται το δικαίωμα αξίωσης «Χρυσής βίζας» εκτιμάται πως θα κινηθεί στα ίδια και υψηλότερα επίπεδα απο αυτά που ισχύουν για τις αγορές ακινήτων, δηλαδή τις 250.000 ευρώ.

Το ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσής βίζας» για τα ακίνητα ξεκίνησε με τον νόμο Ν. 4146/2013, διά του οποίου χορηγείται η δυνατότητα σε επενδυτές τρίτων χωρών που επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα να λάβουν και μόνιμη άδεια διαμονής, που ανανεώνεται κάθε 5 έτη, εφόσον καταστούν ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Αδεια παραμονής μπορούν να εξασφαλίσουν επίσης όλα τα μέλη της οικογένειας του επενδυτή, ενώ αυτός έχει τη δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου σε άλλο ξένο υπήκοο, μαζί με την άδεια παραμονής, χωρίς να υπάρχει ελάχιστος χρόνος διατήρησης του ακινήτου στην κατοχή του πριν το μεταβιβάσει.

Το πρόγραμμα των ακινήτων από την προ τετραετίας έναρξή του έχει προσελκύσει περισσότερους από 1.500 επενδυτές από χώρες που δεν είναι μέλη τη Ε.Ε. (1.573 άδειες μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2017). Από αυτούς το 42% (664) είναι Κινέζοι πολίτες.

Τουρισμός, Real Estate

Προς μεγάλη συμφωνία μεταξύ Dolphin Capital και Dalian Wanda

Την ανάπτυξη νέων ή την εξαγορά υπαρχόντων τουριστικών συγκροτημάτων διεθνούς βεληνεκούς εξετάζουν ιδιωτικοί κυρίως κινεζικοί όμιλοι στην Ελλάδα. Πέραν εμβληματικών επενδύσεων όπως της Fosun στο σχήμα που επιχειρεί να αναπτύξει την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και άλλοι σημαντικοί κινεζικοί όμιλοι διερευνούν την αγορά. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η Dalian Wanda Group Co.

Στελέχη της επισκέφθηκαν την Ελλάδα νωρίτερα φέτος και είχαν επαφές τόσο με ελληνικές τράπεζες που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους συμμετοχές ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξενοδοχειακών συγκροτημάτων όσο και με επιλεγμένα σχήματα ανάπτυξης νέων ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», «πολλά υποσχόμενες επαφές» πραγματοποιήθηκαν και με την Dolphin Capital Investors συμφερόντων Third Point, Μίλτου Καμπουρίδη, J O Hambro, Fortress και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων.

Η Dolphin Capital βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης από την Ελλάδα από τον περασμένο Αύγουστο και μάλιστα με χρονοδιάγραμμα που στόχο έχει να έχουν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις μέχρι το 2019. Στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει ακίνητα και επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν το συγκρότημα Amanzoe στο Πόρτο Χέλι και υπό σχεδιασμό ή σε φάση αδειοδότησης ακίνητα. Μεταξύ αυτών, ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλωθεί για το Sitia Bay Golf Resort στην Κρήτη που χαρακτηρίζεται μάλιστα ως ώριμο αδειοδοτικά και έτσι χωρίς ενδεχόμενους κινδύνους ρυθμιστικής φύσης.

Οι δύο πλευρές συζητούν την εισφορά του ακινήτου σε νέο σχήμα στο οποίο πιθανότατα θα συμμετάσχουν αμφότερες και την ανάπτυξη του τουριστικού και παραθεριστικού συγκροτήματος υπό το εμπορικό σήμα της Wanda. Οι επαφές συνεχίζουν εποικοδομητικά αναφέρουν στην «Κ» πηγές σε άμεση γνώση των συζητήσεων που δεν αποκλείουν την υπογραφή ενός πρώτου μνημονίου συνεργασίας κατά την επίσκεψη Α. Τσίπρα στο Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Wanda είναι ιδιωτικός κινεζικός όμιλος συμφερόντων του επιχειρηματία Γουάνγκ Ζιανλίν, η οποία δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ επιχειρηματικό φάσμα που ξεκινά από τα ακίνητα, τα εμπορικά κέντρα και τον τουρισμό και φθάνει έως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον κινηματογράφο. Το ενεργητικό της υπολογίζεται πως ανέρχεται στα επίπεδα των 85 δισ. δολ. και ο κύκλος εργασιών της στα 40 δισ.

Το κινεζικό ενδιαφέρον για την Κρήτη είναι γνωστό στην αγορά. Και αποδίδεται, πέραν της ελκυστικότητάς της ως προορισμός, στη μεγάλη προβολή που έλαβε το νησί κατά την εκκένωση χιλιάδων Κινέζων από τη Λιβύη κατά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι και τη φιλοξενία τους στην Κρήτη πριν επαναπροωθηθούν στην Κίνα. Για πολλούς, η υπόθεση αυτή μαζί βέβαια με την ευρεία συνεργασία στην ποντοπόρο ναυτιλία που μεγαλώνει με επιτυχία τις τελευταίες δεκαετίες και την επένδυση της Cosco στον Πειραιά είναι οι τρεις βασικές αιτίες της σύσφιγξης των ελληνοκινεζικών σχέσεων.

Τηλεπικοινωνίες

Στο επίκεντρο τα δίκτυα πολύ υψηλών ταχυτήτων

Σε προχωρημένο στάδιο φέρονται να βρίσκονται οι διεργασίες για την εμπλοκή κινεζικού ομίλου σε επένδυση στις ελληνικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές και, ενδεχομένως, στην αγορά παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας, Διαδικτύου και περιεχομένου. Εφόσον οι επαφές αυτές ωριμάσουν επαρκώς, και αρθούν ή παρακαμφθούν ορισμένα ρυθμιστικά αλλά και χρηματοοικονομικά εμπόδια, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι η ανάπτυξη υποδομής δικτύου νέας γενιάς, δηλαδή δικτύου οπτικών ινών, που θα φτάσει σε ολόκληρη την επικράτεια και θα ξεπεράσει τους περιορισμούς που εξακολουθεί να δημιουργεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η χρήση του συμβατικού δικτύου «χαλκού», είναι μέσα στους άμεσους στόχους της. Μάλιστα, κατά τον γ.γ. Β. Μαγκλάρα, προχωράει ήδη η φάση ολοκλήρωσης του ανασχεδιασμού του εθνικού σχεδίου ευρυζωνικής υποδομής και επιδιώκεται διαβούλευση με όλους τους φορείς της αγοράς, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση αλλά και συμμετοχή σε αυτό όσοι το επιλέξουν.

Πριν από ένα χρόνο, κατά την τότε επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο, είχε συζητηθεί εκτενώς η προοπτική κινεζικής επένδυσης στην ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλών ταχυτήτων νέας γενιάς, υποδομών διεθνώς γνωστών ως next-generation network (NGN). Υπεγράφη μάλιστα στο κέντρο Ερευνών και Ανάπτυξης της ΖΤΕ στη Σαγκάη, παρουσία του πρωθυπουργού, μνημόνιο συνεργασίας της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ΖΤΕ με τη Forthnet για την κατάρτιση σχετικού business plan.

Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και απαιτεί σημαντικότατου ύψους επενδύσεις και επομένως και χρηματοδότηση. Μένει βέβαια να εξακριβωθεί το κατά πόσον μια προσέγγιση των δύο πλευρών ακόμα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από κινεζικό χρηματοπιστωτικό φορέα μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό αλλά και επιχειρηματικό περιβάλλον. Οπως μένει να φανεί και το κατά πόσον μπορούν να ξεπεραστούν προβλήματα που σχετίζονται με το ποιες ελληνικές εταιρείες και φορείς θα εμπλακούν τελικά σε αυτό το φιλόδοξο project εφόσον δρομολογηθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως στην όλη συζήτηση που αφορά στην ανάπτυξη νέας καλωδιακής τηλεπικοινωνιακής υποδομής φέρεται να εμπλέκεται και άλλη μια κινεζική συμβουλευτική και επενδυτική εταιρεία, η οποία μάλιστα έχει επιστρατεύσει πολύπειρο Ελληνα βετεράνο επιχειρηματία του κλάδου σε κορυφαία στελεχική θέση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ZTE όπως άλλωστε και η ομοεθνής της Huawei, αμφότερες μεγάλοι κινεζικοί τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, έχουν ήδη σημαντική εμπορική παρουσία στην Ελλάδα και, κυρίως, έχουν αναπτύξει και κέντρα διανομής στο πλαίσιο της διεθνούς εφοδιαστικής τους αλυσίδας στον Πειραιά. Η ZTE φέρεται μάλιστα να εξετάζει την αναβάθμιση των εδώ δραστηριοτήτων της πιθανώς με την προσθήκη κάποιων γραμμών τελικής συναρμολόγησης προϊόντων της που προορίζονται για τις αγορές της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή