Με point system η ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών

Με point system η ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «βαθμολόγηση» των οφειλετών με βάση τις οικονομικές τους επιδόσεις κατά την τελευταία τριετία, αλλά και την πρόθεσή τους να πληρώσουν και να παραμείνουν συνεπείς, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του επόμενου διαστήματος το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Με στόχο την είσπραξη 1 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εντός του 2017, το Κέντρο περιμένει την έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων προκειμένου να ξεκινήσει την αξιολόγηση των μεγάλων οφειλετών.

Ανάλογα με τη βαθμολογία που θα λάβουν, είτε θα ενταχθούν σε ρύθμιση είτε θα κινηθούν οι διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων. Ηδη, έχει ξεκινήσει η δύσκολη διαδικασία διαχωρισμού των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών, ενώ στον προθάλαμο βρίσκεται και η α λα καρτ διαδικασία ρύθμισης μικρών οφειλών, όπως προβλέπει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Την ίδια στιγμή, το ΚΕΑΟ εντείνει τις πιέσεις προς τους οφειλέτες, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα αναγκαστικά μέτρα που λαμβάνει έναντι των οφειλετών.

Ηδη, το πρώτο τρίμηνο του 2017 εστάλησαν 269.913 «ραβασάκια» (ατομικές ειδοποιήσεις) σε οφειλέτες, προειδοποιώντας πως αν δεν ρυθμίσουν ή δεν εξοφλήσουν εντός 20ημέρου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Το προηγούμενο τρίμηνο, το τελευταίο του 2016, είχαν σταλεί 11.194 ειδοποιητήρια, ενώ το γ΄ τρίμηνο του 2016 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) μόλις 4.000 και το β΄ τρίμηνο 23.272 ειδοποιητήρια. Αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο φέτος ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί, κατασχετήρια κ.ά.). για οφειλές 2,28 δισ. είτε από απώλειες ρυθμίσεων είτε για οφειλές που δεν ρυθμίστηκαν ποτέ. Αντίστοιχα, το τελευταίο τρίμηνο του 2016 είχαν ληφθεί μέτρα για οφειλές 2 δισ., το τρίτο τρίμηνο πέρυσι για 1,13 δισ. και το β΄ τρίμηνο για 1,65 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου, στο Κέντρο είχαν μεταφερθεί οφειλές ύψους 22,5 δισ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του συνόλου των μικρών –έως 5.000 ευρώ– χρεών από τα ταμεία που ήδη έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ. Σήμερα, υπάρχουν 1.594 οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι συνολικά χρωστούν 6,38 δισ. ευρώ, ήτοι το 28% του συνόλου του χρέους που διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ. Στον αντίποδα υπάρχουν άλλοι 410.238 οφειλέτες (66% του συνόλου των οφειλετών) που έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ έκαστος, με τις συνολικές οφειλές τους να ανέρχονται σε 1,72 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το συμπληρωματικό μνημόνιο που αναμένεται να κυρωθεί από τη Βουλή εντός του Μαΐου, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ θα δρομολογήσουν μια διαδικασία που θα διασφαλίζει την ταξινόμηση των μεγάλων οφειλετών με βάση τα οικονομικά τους στοιχεία, ώστε να είναι ξεκάθαρη η βιωσιμότητα ή όχι του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, θα απαιτηθεί τόσο η ανάλυση των ιστορικών χρηματοοικονομικών επιδόσεων των οφειλετών (πωλήσεις της τελευταίας τριετίας, κερδοφορία, ρευστότητα και δείκτης μόχλευσης) όσο και η ανάλυση της προθυμίας πληρωμής.

Κάθε μία από τις παραπάνω παραμέτρους θα επιτρέψει την απόδοση συγκεκριμένης βαθμολογίας στον οφειλέτη, ώστε τελικά να ταξινομηθούν οι οφειλές σε βιώσιμες, δυνητικά βιώσιμες και μη βιώσιμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή