Διεύρυνση αρμοδιοτήτων οικονομικών εισαγγελέων για πάταξη φοροδιαφυγής

Διεύρυνση αρμοδιοτήτων οικονομικών εισαγγελέων για πάταξη φοροδιαφυγής

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα ελεγκτική μονάδα υπό τους οικονομικούς εισαγγελείς βρίσκεται στα «σκαριά», όπως προκύπτει από το προσχέδιο του μνημονίου και καθώς φαίνεται θα πρέπει να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, επειδή πρόκειται για προαπαιτούμενο μέτρο στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Οπως προκύπτει από τα προαπαιτούμενα που οφείλει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, πρέπει να θεσπιστεί νομοθεσία που να διακρίνει τις αρμοδιότητες του οικονομικού εισαγγελέα και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ πλέον δεν θα αποστέλλονται από εισαγγελείς προς τη φορολογική διοίκηση εντολές για έρευνα και έλεγχο σημαντικών υποθέσεων.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς θα μπορούν να αποστέλλουν πληροφοριακό υλικό στη φορολογική διοίκηση χωρίς δεσμευτικό αποτέλεσμα.

Επί της ουσίας, οι πληροφορίες που θα παρέχουν οι εισαγγελείς θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των ελεγκτών εάν θα τις χρησιμοποιούν και πώς.

Ζητούμενα του νέου ανεξάρτητου ελεγκτικού μηχανισμού είναι η αποφόρτιση  των φορολογικών ελεγκτικών μηχανισμών από τις εισαγγελικές παραγγελίες, ο συντονισμός της λειτουργίας των οικονομικών εισαγγελέων και της ΑΑΔΕ, καθώς και η πληρέστερη τεκμηρίωση και επιτάχυνση των ποινικών ερευνών σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται, μεταξύ άλλων, αλλαγή του νομικού πλαισίου προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα διαβίβασης φορολογικής πληροφορίας από τους εισαγγελείς στην ΑΑΔΕ, χωρίς αυτό να αποτελεί αυτόματα εισαγγελική παραγγελία, καθώς και η δημιουργία αυτοτελούς υποστηρικτικής ελεγκτικής μονάδας του οικονομικού εισαγγελέα με αντικείμενο οικονομικές υποθέσεις, αλλά και τον φορολογικό έλεγχο με ποινικό χαρακτήρα. Η νέα μονάδα υπολογίζεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα λειτουργεί ως αυτοτελής διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία θα παρέχονται ευρείες ελεγκτικές και ανακριτικές αρμοδιότητες. Κύριο έργο της θα είναι η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και προανάκρισης με παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα, με έμφαση στη διερεύνηση υποθέσεων υψηλού επιπέδου φοροδιαφυγής. Οι υπάλληλοι της νέας μονάδας θα είναι ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι και θα εποπτεύονται από τον οικονομικό εισαγγελέα. 

Η μονάδα θα ερευνά πέραν των σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του Δημοσίου, παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας.

Εκτός από τη σύσταση της ανωτέρω μονάδας στα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι:

• Η επανεξέταση της νομοθεσίας που αφορά τις συγχωνεύσεις εταιρειών.

• Η επέκταση και στο επόμενο έτος (2018) της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας.

• Η επανεξέταση και η τροποποίηση της διαδικασίας των πλειστηριασμών του Δημοσίου.

• Η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή