ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εως 30 ευρώ η μείωση των επικουρικών συντάξεων

eos-30-eyro-i-meiosi-ton-epikoyrikon-syntaxeon-2189613

Απώλειες από 5 έως 30 ευρώ τον μήνα θα έχει η πλειονότητα των συνταξιούχων που θα υποστούν από το 2019 μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το τελικό σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει ότι στο πλαφόν του 18% θα συνυπολογιστούν και οι περικοπές που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2016. Οι τελικές διατάξεις του σχεδίου νόμου με το οποίο θα κυρωθεί η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών καθορίζουν επίσης τόσο τον τρόπο που θα επιβληθούν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις, εφόσον προκύπτουν προσωπικές διαφορές, όσο και το πώς θα αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Αναλυτικά, θα προβλέπεται ότι έως το τέλος του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων. Στις περιπτώσεις που προκύπτουν θετικές προσωπικές διαφορές, ήτοι οι συνταξιούχοι λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που αντιστοιχεί στον νέο τρόπο υπολογισμού, από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα υπάρξουν περικοπές. Συνολικά, η μείωση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 18% της κύριας σύνταξης.

Αντίστοιχα, για τις επικουρικές συντάξεις που ακόμη υπάρχουν προσωπικές διαφορές –περίπου 200.000 σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών– η σχετική διάταξη θα αναφέρει ότι στο πλαφόν του 18% θα συμπεριλαμβάνονται και τυχόν μειώσεις που επιβλήθηκαν το 2016. Ετσι, εάν για παράδειγμα σε μία επικουρική σύνταξη 200 ευρώ η προσωπική διαφορά είναι 50 ευρώ και από αυτήν κόπηκαν τον Ιούλιο του 2016 τα 30 ευρώ, τον Ιανουάριο του 2019 θα κοπούν άλλα 6, ώστε συνολικά να έχει κοπεί το 18% της συνολικής επικουρικής. Στο επίμαχο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνεται επίσης διάταξη που θα προβλέπει το «πάγωμα» των συντάξεων από το 2019 έως το 2021.